De asemenea, alte oraşe, mai mari sau mai mici, din întreaga Italie, nu numai din sudul mai puţin dezvoltat, se află în acelaşi pericol. Printre acestea, Milazzo, din Sicilia, unde există riscul dizolvării consiliului comunal, al intrării în acţiune a magistraţilor contabili de la Curtea de Conturi şi chiar al numirii unui comisar special, a unui prefect, care ar trebui să găsească o soluţie cât mai rapid posibil, pentru a evita falimentul.
La Palatul Chigi de la Roma, sediul guvernului italian, a fost creat un grup de lucru care încearcă să evite falimentul acestor oraşe. Datoriile autorităţilor locale din Italia reprezintă numai 5,7% din totalul de aproape două miliarde de euro al datoriilor întregii ţări, dar regiunile, provinciile şi comunele se află în acest moment de criză sub o constantă presiune din partea guvernului central, care urmăreşte realizarea de economii substanţiale, pentru a evita criza datoriilor suverane.
”Situaţia este din ce în ce mai dificilă. Primarii ar avea nevoie de mai mult timp pentru a găsi soluţii alternative la reducerea fondurilor statale destinate autorităţilor locale”, a declarat Graziano Del Rio, preşedintele ANCI, Asociaţia naţională a comunelor din Italia, care a criticat guvernul central pentru măsurile drastice luate în decretul Spending Rewiew, care prevede reducerea cheltuielilor statului cu 26 de miliarde de euro pe următorii trei ani.
 Tot în acest decret de lege, guvernul italian a obligat autorităţile locale să scadă cu 25% valoarea contabilă a activelor lor, acest lucru cauzând mari deficite în bugetele acestora. Activele vizate de guvern includ venituri din surse precum amenzi şi taxe locale, inclusiv impozitele pe eliminarea deşeurile menajere.
Această situaţie s-a înrăutăţit după aprobarea decretului de lege al guvernului Monti, numit Spending Rewiew, care impune armonizarea sistemelor de contabilitate şi bugetelor administraţiilor locale. Pe baza datelor furnizate recent de Ministerul de Interne de la Roma, fenomenul comunelor care au declarat că se află în situaţii de mare dificultate financiară a ‘explodat’ în ultimii doi ani, trecându-se de la două cazuri pe an, la 25 de cazuri pe an, inclusiv în centru-nord, unde, până acum, acest fenomen era necunoscut. Semnificativ este cazul oraşului Alessandria (nord), al cărui primar, acum câteva săptămâni, a declarat că există datorii de 100 de milioane de euro.
Preşedintele regiunii autonome Sicilia, care se află în pragul falimentului, Raffaele Lombardo, a fost convocat marţi la Roma de premierul Mario Monti, care i-a cerut să-şi dea demisia până la 31 iulie. Monti este preocupat de situaţia din Sicilia, care are datorii de peste cinci miliarde de euro. Pentru a protesta împotriva acestei situaţii, ANCI a organizat marţi la Roma o manifestaţie de protest împotriva guvernului Monti.