”Nu este discutată în acest moment”, le-a răspuns Maria Fekter jurnaliştilor, când a a fost întrebată dacă Grecia ar putea părăsi zona euro. ”Aşteptăm raportul reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, în septembrie”, a afirmat oficialul austriac.
Comisia Europeană a confirmat luni că următoarea tranşă nu va fi plătită înainte de septembrie. ”În ultimele câteva luni, au existat întârzieri semnificative în implementarea programului de austeritate, din cauza alegerilor parlamentare repetate”, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei. Totuşi, executivul european consideră că Grecia ar trebui să rămână în zona euro.
Fără următoarele tranşe de bani din împrumutul de 130 de miliarde de euro, statul elen ar putea intra în incapacitate de plată în septembrie. Ultima tranşă ar fi trebuit să ajungă în iunie, dar instituţiile internaţionale au amânat-o din pricina alegerilor.
Coaliţia lui Samaras, formată din trei partide care au fost de acord cu termenii împrumutului, nu a reuşit să facă tăierile de buget necesare. Cele trei partide – Noua Democraţie, Pasok şi Stânga democratică – ar fi trebuit să anunţe marţi troica de unde vor face economii de 11,5 miliarde de euro. Economiile sunt necesare pentru a micşora deficitul de la 9,3% din PIB până la 3%, la sfârşitul lui 2014.
Potrivit Wall Street Journal, autorităţile de la Atena ar urma să anunţe săptămâna aceasta închiderea a 20 de agenţii şi companii de stat. Restructurarea ar urma să se facă în principal prin comasarea agenţiilor. Însă sub termenii ultimului acord de împrumut, ar fi trebuit concediaţi până la sfârşitul anului 15.000 de funcţionari publici.
Până la finalizarea raportului privind Grecia, trebuie să credem că statul elen va reuşi să se descurce singur până în 2020, aşa cum s-a convenit, cât timp îndeplineşte programul de reforme la care s-a angajat, a afirmat Maria Fekter.