Regulile privind agricultura bio există deja în UE, însă ele nu acoperă şi practicile oenologice, respectiv întregul proces de transformare, de la struguri la vin. Noile reguli de etichetare se vor aplica începând cu recolta viticolă din această toamnă. Pentru a beneficia de eticheta bio, vinurile vor trebui totuşi să respecte anumite practici oenologice – acidul sorbic şi desulfurarea nu vor fi autorizate, iar nivelul de sulfiţi va trebui să fie foarte mic.
În acest fel, Bruxellesul doreşte să se asigure că li se garantează consumatorilor că orice vin bio va fi produs pe baza unor reguli mai stricte. În acelaşi timp, UE vrea să-şi consolideze poziţia la nivel internaţional în acest domeniu, în condiţiile în care vinuri bio sunt deja produse în SUA, Chile, Australia şi Africa de Sud.
Vinurile bio europene vor trebui să aibă o concentraţie maximă de sulfiţi de 100mg la 1 litru de vin roşu (faţă de 150mg/litru la vinul roşu obişnuit) şi de 150mg la 1 litru de vin alb sau rose (faţă de 200mg/litru la vinul alb sau rose obişnuit).
Strugurii vor trebui produşi în condiţii biologice stricte, iar utilizarea pesticidelor va fi limitată.
Suprafaţa cultivată cu struguri pentru vin bio în Uniunea Europeană este estimată la 75.000 hectare, dintr-un total de 3,5 milioane de hectare. Cele mai mari suprafeţe de acest fel se găsesc în Italia (30.341 ha), Franţa (21.403 ha) şi Spania (17.665 ha), adaugă AFP.