Potrivit unui comunicat de presă al CE, modificările adoptate de executivul comunitar prevăd interzicerea clară a manipulării indicatorilor, inclusiv a indicilor LIBOR şi EURIBOR, şi calificarea acestui tip de manipulare drept infracţiune.

”Scandalurile recente legate de manipulările grave ale ratelor dobânzilor de către bănci au determinat o scădere drastică a încrederii publicului. Sunt necesare măsuri la nivelul UE pentru a pune capăt activităţii infracţionale din sectorul bancar, iar dreptul penal poate avea un puternic efect disuasiv în acest sens. De aceea propunem astăzi norme la nivelul UE pentru a combate acest tip de abuz de piaţă şi pentru a elimina eventualele lacune de reglementare”, a spus vicepreşedintele CE Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

Comisarul pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat că ”anchetele internaţionale în curs cu privire la manipularea indicelui LIBOR au scos la iveală încă un exemplu de comportament scandalos al băncilor”, dorind să se asigure că propunerile legislative ale CE privind abuzul de piaţă interzic categoric asemenea acte.

Prima propunere modificată a CE aduce mai multe modificări propunerii de regulament privind utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi manipulările pieţei, adoptată de Comisie la 20 octombrie 2011:
– modificarea domeniului de aplicare al regulamentului propus pentru a include indicatorii;
– modificarea definiţiilor pentru a include o definiţie a indicatorilor, bazată pe o versiune extinsă a definiţiei utilizate în propunerea de regulament privind pieţele instrumentelor financiare (MiFIR); printre altele, sunt incluşi indicatorii privind ratele dobânzilor şi materiile prime;
– modificarea definiţiei infracţiunii de manipulare a pieţei (articolul 8) pentru a include manipularea şi tentativele de manipulare a indicatorilor;
– modificarea considerentelor pentru a justifica integrarea indicatorilor în domeniul de aplicare al regulamentului şi în definiţia infracţiunii de manipulare a pieţei.

În paralel, CE a adoptat o propunere modificată care aduce următoarele modificări propunerii de directivă privind sancţiunile penale pentru utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi pentru manipulările pieţei:
– modificarea definiţiilor pentru a include o definiţie a indicatorilor;
– modificarea definiţiei infracţiunii de manipulare a pieţei pentru a include şi manipularea indicatorilor;
– modificarea definiţiei infracţiunii de ‘instigare, complicitate şi tentativă’ pentru a include aceste comportamente în cazul manipulării indicatorilor.