Primele discuţii tehnice vor avea loc joi, când oficialii instituţiilor internaţionale se vor întâlni cu conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru a analiza calendarul liberalizării pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale, definirea consumatorilor vulnerabili, graficul de majorări de preţuri pentru consumatorii non-casnici şi pentru cei casnici, draftul Strategiei energetice a României, ce ar trebui finalizată până la finele lui iulie, potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice pentru clienţii finali va începe de la 1 septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici.
Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici.
Pentru piaţa gazelor naturale, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali începe de la 1 decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici. Furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru se efectuează până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei. În aceasta situaţie, termenul se poate prelungi până la 31 decembrie 2015. Pentru clienţii casnici, furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru va avea loc până la 31 decembrie 2018.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie va monitoriza, anual, rezultatele calendarului de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali şi va propune Guvernului, în funcţie de rezultate, valorificarea producţiei interne a gazelor naturale pe piaţa internă până la finalizarea calendarului aprobat, respectiv 31 decembrie 2018.
ANRE a publicat, la finalul lunii iunie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gaze naturale şi energie electrică până în 2018 pentru gazele naturale şi până în 2017 pentru energia electrică.
Executivul şi-a dat acordul de principiu asupra acestor memorandumuri de eliminare a preţurilor reglementate, care trebuiau publicate, conform acordului cu Fondul Monetar Internaţional, până la sfârşitul lunii iulie.
Potrivit celor două memorandumuri publicate pe site-ul instituţiei, preţurile reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici va fi efectuată în mai multe tranşe succesive începând din 1 decembrie 2012 astfel încât majorarea cumulată să fie de 18% în 2013, iar la consumatorii casnici de 10% în acelaşi an.
Prima majorare pentru consumatorii casnici din 2013 va fi realizată în 1 iulie 2013, când preţul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creşte cu două procente la 1 octombrie 2013.
Majorările vor continua în 2014, când procentul de majorarea anuală va fi de 10% pentru consumatorii casnici şi 18 procente pentru consumatorii non-casnici.
În 2015 şi 2016, 2017 şi 2018, tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate anual cu câte 12 procente doar pentru consumatorii casnici.
În ceea ce priveşte preţul reglementat la energie electrică, calendarul propus de eliminare a tarifelor reglementate prevede o majorare succesivă începând cu 1 septembrie 2012 la procentul de achiziţie din piaţa concurenţială pentru consumatorii non-casnici, cu 15%, apoi cu 30 de procente de la 1 ianuarie 2013 urmând să fie atins procentul de eliminare totală a tarifelor reglementate la 1 ianuarie 2017.
Pentru consumatorii casnici, procesul va începe la 1 iulie 2013, când va fi atins un procent de 10% de achiziţie din piaţa concurenţială, ca posibilitate de alegere a furnizorului, urmând ca procesul să se încheie la 31 decembrie 2017.
Preţurile şi tarifele pentru energia electrică livrată consumatorilor non-casnici şi celor casnici au crescut cu 5% de la 1 iulie 2012.
Potrivit ANRE, modificările preţurilor şi tarifelor reglementate sunt, în principal, motivate de necesitatea de corelare a costurilor cu producerea, transportul şi distribuţia energiei electrice cu rata inflaţiei care, cumulată pe anii 2010 şi 2011, a depăşit 13%.
Tarifele şi preţurile reglementate la consumatorii finali nu au mai fost modificate din data de 1 ianuarie 2010.
Sursa: Agerpres