Profitul MetLife Inc, cel mai mare asigurător de viață din SUA, s-a dublat în al doilea trimestru pe fondul unui câștig uriaș din derivativele legate de scăderea ratelor de dobândă, în vreme ce profitul operațional a depășit așteptările de pe Wall Street, cu o creștere de două cifre pe cele două continente americane, transmite Reuters.
MetLife, ca și alte companii de profil, este puternic expusă la un mediu persistent de rate de dobândă scăzute. Dar a avut mult timp un program substanțial de derivative conceput să contracareze acest risc.
Cum ratele de dobândă au coborât în trimestrul de raportare, compania a înregistrat un câștig de 1,4 miliarde dolari din pozițiile sale pe derivative și alte elemente.
MetLife a raportat un profit de 2,26 miliarde dolari sau de 2,21 dolari/acțiune, de peste două ori mai mare decât cel din trimestrul similar al anului trecut, de 1,07 miliarde dolari sau 1 dolar/acțiune.
Pe bază operațională, compania a câtigat 1,33 dolari/acțiune, peste estimarea medie a analiștilor chestionați deThomson Reuters, de 1,24 dolari/acțiune.
Compania a spus că profiturile operaționale de pe segmentul american a crescut cu 11% pe fondul unor afaceri puternice pe partea asigurărilor de viață de retail și a vânzărilor de anuități (gestionarea plăților de pensii private n.r.).
Câtigurile operaționale au crescut de asemenea cu două cifre și pentru diviziile asigurătorului din Asia și EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), care a beneficiat de o creștere importantă din 2010 de când MetLife a început să achiziționeze asigurătorul internațional Alico.
În ciuda unui mediu caracterizat de rate scăzute, compania a raportat de asemenea o creștere cu 4% a venitului net din investiții. Analiștii și actuarii au avertizat că asigurătorii ar putea suferi din reinvestirea banilor cu randamentele minime istorice.
Acțiunile MetLife au crescut cu 1,9% în sesiunea extinsă de după închiderea de pe Wall Street.
MetLife este prezentă și pe plan local după ce de curând a finalizat achiziția Alico, fosta AIG. Reamintim că AIG care a fost salvată in extremis de la colaps de SUA după ce a vândut masiv asigurări de risc de plată a creditelor. După ce a lovit criza, compania a suferit pierderi uriașe și blocaje de plăți pentru că trebuia să plătească în locul debitorilor afectați de criză.