”Tranzacţia a fost realizată prin respectarea deplină a legii şi a transparenţei. ATEbank nu era viabilă. Dacă am fi închis-o, am fi avut mii de tineri şomeri”, a declarat şeful Băncii Greciei în parlamentul de la Atena. Banca Centrală a Greciei a anunţat săptămâna acesta că Piraeus va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare şi depozitele ATEbank.
Guvernul Greciei deţine o participaţie de aproximativ 90% în ATEbank. Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate în Europa şi nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, aşteptând decizia finală privind viitorul instituţiei. Se estimează că banca are nevoie de o injecţie de capital de 5 miliarde de euro.
Activele toxice ale ATEbank de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), în timp ce unele unităţi vor fi preluate de statul elen, a anunţat Banca Centrală a Greciei. Primele patru bănci comerciale greceşti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank) au primit o injecţie de capital în valoare de 18 miliarde de euro în vederea recapitalizării lor.
Acordul de ştergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privaţi în luna martie a acestui an a antrenat pentru băncile comerciale greceşti pierderi semnificative în portofoliile lor de obligaţiuni guvernamentale. Împrumutul destinat recapitalizării băncilor elene a fost acordat în aprilie de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), ca parte a planului băncilor de a-şi majora capitalul.
Banca Centrală a Greciei a anunţat instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10% deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Băncile elene au termen până la sfârşitul lunii august să-şi implementeze planurile de majorare a capitalului, iar dacă nu reuşesc să îndeplinească noile cerinţe vor trebui să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank). (Sursa: Agerpres)