„Privatizare“ - cuvântul-cheie care, transpus în realitate, va șterge problemele multor companii din sectorul energetic. Mai rămân niște întrebări: când, cum și cu cine?
În sfârșit, anunțul de licitație pentru vânzarea pachetului majoritar la Oltchim Râmnicu Vâlcea, companie aflată în administrare specială, va fi publicat săptămâna viitoare. „Nu, nu este o glumă. Lucrurile încep să se așeze“, susțin reprezentanții Ministerului Economiei. Cu atât mai mult cu cât, recent, compania a primit acordul din partea Guvernului pentru un credit de 40 milioane de euro pentru capitalul de lucru, „singura“ soluție care să determine funcționarea companiei la o capacitate de 65%-70% și, implicit, evitarea pierderilor. În contextul în care ultimii ani au însemnat pentru Oltchim pierderi cumulate de circa un miliard de lei. „Acum se lucrează la procedurile de evaluare și întocmirea caietului de sarcini pentru privatizare, cedarea pachetului majoritar deținut de stat fiind asumată până la începutul celui de-al patrulea trimestru al anului“, sublinia Daniel Chițoiu, ministrul economiei.
Și pentru că s-a tot spus că „Oltchim nu este valoroasă fără Arpechim“, societatea se va privatiza la pachet cu rafinăria Arpechim. Văzută din afară, situația la Oltchim pare acum „liniștită“, mai ales după ce acționarul minoritar al companiei, grupul german PCC s-a aliat pentru salvarea companiei și și-a retras acțiunile în justiție împotriva combinatului, un conflict care durează de câțiva ani. Mai departe, în timp ce Oltchim se află în așteptarea echipei care se va ocupa de administrarea specială și care va facilita, în mod sigur, găsirea unui investitor strategic, reprezentanții statului iau deja în calcul aplicarea unor „măsuri speciale, rapide“ privind procedurile de privatizare majoritară și în cazul altor companii, cum ar fi complexurile energetice Oltenia, Hunedoara și Elcen București.
„Scopul privatizării acestor companii este eficientizarea și atragerea de investiții pentru retehnologizare, întrucât statul român nu are bani să aloce acestor procese“, mai spunea Daniel Chițoiu. Și nicio intervenție a statului care să majoreze capitalul social al companiilor amintite nu ar fi posibilă pentru că, prin angajamentele asumate cu Uniunea Europeană, o astfel de măsură ar fi considerată ajutor de stat.
„Ca și în cazul Oltchim, se poate spune că și pentru aceste companii privatizarea este un lucru fezabil. Este clar că nu se urmăresc doar sume mari de bani din aceste privatizări, care să intre în pușculița statului. Se dorește ca acești bani să rămână la societăți și să se facă un transfer de know-how și tehnologie“, punctează reprezentanții Ministerului Economiei.
„Sigur se privatizează“
Dar, până la rezultatele acestor posibile privatizări, va mai trece ceva timp. La fel se va întâmpla, în mod cert, și cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, despre care Lucian Isar, minstrul delegat pentru mediul de afaceri, spunea recent că privatizarea rămâne valabilă, în ciuda declanșării procedurii de insolvență (n.r. – Compania a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie, care şi-a motivat solicitarea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor).
Anul acesta, compania a trecut pe pierderi în primul semestru, pentru prima dată în ultimii zece ani. Cu mențiunea că, în 2011, Hidroelectrica a avut un profit net de 1,5 milioane de euro și afaceri de 713 milioane de euro. În acest caz este o altă poveste, iar procesul privatizării ar putea dura mai mult, frânat și de turnura pe care au luat-o lucrurile vizavi de rezilierea contractelor încheiate cu traderii de energie.
Teoretic, până în primăvara anului viitor ar putea fi vândute, prin licitații publice, pachetele majoritare de acțiuni la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz și Romgaz. Cât despre Electrica, Guvernul va ceda pachete majoritare la filialele Electrica Furnizare, dar și la cele trei filiale de distribuție: Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud. Practic, procesul privatizărilor s-ar putea să rămână o poveste fără sfârșit.
Scopul privatizării acestor companii este eficientizarea și atragerea de investiții pentru retehnologizare, întrucât statul nu are bani să aloce.
Daniel Chițoiu, ministrul economiei
40 milioane de euro este valoarea creditului aprobat de Guvern pentru capitalul de lucru la Oltchim
713 milioane de euro, valoarea cifrei de afaceri înregistrată de Hidroelectrica anul trecut