Telecomunicatii, transport, finante, turism, corporatii private, utilitati publice, energie si gaze naturale. Cam asa poate fi definit in linii mari portofoliul de proiecte de investitii al BERD in economia romaneasca.
Companiile romanesti fie ele publice sau private, autohtone sau cu capital strain au atras, incepand din 1992, peste 10% din proiectele de finantare ale BERD. Curaj sau pur si simplu incredere in potentialul Romaniei? Explicabil sau nu, BERD a jucat o carte mare pe Romania, tara unde a contribuit cu peste 20% din totalul investitiilor straine, cifrate de autoritati la peste sapte miliarde dolari. Intr-un clasament oficial al tarilor in care institutia financiara cu sediul la Londra a investit in ultimul deceniu, Romania, alaturi de Rusia si Polonia, isi disputa pozitia de lider. „In acesti ani, au fost zile bune si mai putin bune, dezamagiri sau satisfactii”. Declaratia respectiva vine din partea lui Salvatore Candido, directorul reprezentantei BERD in Romania.
„Cea mai mare dezamagire a fost faptul ca am crezut ca potentialul Romaniei ar fi de o natura diferita. Au fost momente in care am crezut ca aceasta tara ar putea face parte din primul grup de tari care doresc sa se alature Uniunii Europene”, spune oficialul de la BERD. Din nefericire, asteptarile domnului Candido si ale institutiei pe care o reprezinta au fost inselate de o evolutie economica sinuoasa, cu nenumarate sincope.
„Procesul tranzitiei s-a derulat altfel decat ne-am asteptat, astfel incat am fost dezamagiti sa vedem Romania ramanand putin in urma statelor vecine”, spune Candido.
Analistii occidentali au incercat in nenumarate randuri sa-i convinga pe oficiali guvernamentali romani ca tara pe care o conduc nu este singura care incearca sa atraga investitii straine si ca orice pas gresit inseamna automat pierderea unor oportunitati. Pentru investitorii straini un lucru e cert, si anume faptul ca toate tarile in dezvoltare reprezinta tot atatea piete unde pot fi facute afaceri. „Poate mai ales din aceasta cauza nu este suficient sa faci lucruri bune, ci trebuie sa le faci mai bine decat alte state, pentru a convinge investitorii ca e in interesul lor sa vina in Romania”, afirma Candido.
Ionut Costea, reprezentantul Romaniei la sediul central al BERD, spune ca, in ultimele luni, perceptia fata de Romania a fost in mod evident schimbata in bine. „Semnalul ca in sfarsit lucrurile incep sa miste este dat chiar de BERD, care in ultimele doua luni a semnat proiecte de investitii cu companii romanesti in valoare de peste 70 milioane de dolari”, declara Costea.
Pana in momentul de fata, dintre companiile private, de cea mai mare finantare a beneficiat operatorul de telefonie mobila MobiFon-Connex, dar si cel de telefonie fixa RomTelecom. Au existat insa nenumarate cazuri in care statul roman a pierdut din intarzierile consemnate in programele cu BERD. Foarte multe dintre proiectele guvernamentale se gasesc, la doi sau trei ani dupa aprobarea finantarii de catre BERD si alte institutii financiare, in faza incipienta. Intarzierea acestor programe nu tine de pierderea unor bani, cat de pierderea unor oportunitati.
Intre petrol, otel, anvelope si asigurari
SNP Petrom, Ispat-Sidex, Interamerican, Michelin si Kronospan sunt ultimele companii intrate pe lista de prioritati a BERD in toamna acestui an. De departe insa, proiectul de finantare cu 150 milioane de dolari a companiei petroliere nationale este cel mai interesant. Mai ales ca aceasta afacere a aparut intr-un moment in care conducerea Petrom facea valuri in jurul unei emisiuni de obligatiuni fara garantie guvernamentala. Partea interesanta a acestei finantari este ca 30 de milioane de dolari din cei 150 de milioane vor fi transformati la scadenta in actiuni. Ionut Costea, reprezentantul Romaniei la BERD, spune ca aprobarea acestui proiect va fi posibila la sfarsitul lunii noiembrie, atunci cand va intra pe masa de lucru a conducerii bancii. Reprezentantii BERD de la Bucuresti nu considera ca tranzactia cu Petrom ar fi una mai speciala si spun ca nu fac altceva decat sa ajute compania nationala sa finalizeze procesul de restructurare si sa intre in prima faza de privatizare. Faza care ar putea sa insemne o majorare de capital la care BERD sa-si majoreze numarul de actiuni.
Cum sa faci afaceri cu BERD
Banca de la Londra trece pe microcreditare
Foarte multe companii se intreaba in ultimul timp ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a intra in gratiile BERD.
BERD a elaborat, inca din 1999, un document care prezinta in mod detaliat conditiile respective. Specialistii banci transmit de la bun inceput companiilor informatia potrivit careia finantarile BERD pot avea doar un impact limitat asupra companiei. „In primul rand, banca doreste sa se asigure ca proiectul respectiv cuprinde asa-zisele efecte ale multiplicarii, cum ar fi demonstratia faptului ca investitia respectiva aduce beneficii economiei locale si mobilizeaza si alte cofinantari”. Limitele fixate de BERD la realizarea unor investitii sunt de 35% in cazul unei companii nou-infiintate si mai putin de 35% la o companie deja existenta. In acelasi timp, BERD pretinde ca si ceilalti actionari ai companiei nou-infiintate sa investeasca sume semnificative, care sa insemne cel putin jumatate din participarea bancii. Valoarea standard minima a unui proiect in care se implica BERD este de cinci milioane de euro, iar media maxima este de 20 milioane de euro pentru companiile private si de 33 milioane de euro pentru cele de stat.
In cazul companiilor private, BERD intra in afacere doar in cazul in care si alte banci sunt interesate sa preia o parte din risc.
BERD nu finanteaza companii care fac parte din industria tutunului, jocuri de noroc (cazinouri) sau care produc armament. Nici companiile care nu fac dovada ca nu aduc pagube asupra mediului inconjurator nu sunt primite la masa tratativelor de catre BERD.
In momentul de fata, BERD poarta discutii tehnice cu mai multi parteneri din sectorul financiar romanesc, inclusiv cu IFC, filiala de investitii a Bancii Mondiale, pentru infiintarea unei institutii de microcreditare. „Inca nu ne-am hotarat daca aceasta va functiona de la inceput ca o banca. Experienta din alte tari din Europa Centrala ne arata ca ar fi mai practic sa incepem cu o companie financiara, infiintata ca societate pe actiuni”, a afirmat Candido. Obiectivul noii institutii financiare va fi exclusiv acordarea de microcredite.
„Cert este ca vrem sa facem mai mult in Romania, in special pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Si cum nu o putem face direct, incercam sa cream astfel de colaborari prin care sa acordam finantari specializate”, mai spune Candido.