Primul ministru al Italiei Mario Monti a avertizat, într-un interviu acordat revistei Der Spiegel, asupra potenţialului de rupere a Europei, în lipsa unor eforturi de maximă urgenţă pentru scăderea costurilor de împrumut pentru guverne, cum ar fi intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a ajuta şi mai mult Italia şi Spania, potrivit Bloomberg.
Într-un interviu acordat reviste germane Der Spiegel, publicat ieri, Monti a spus că dezacordurile dintre cele 17 state din zona euro îndepărtează de la politica responsabilă cu criza datoriilor şi subminează viitorul Uniunii Europene.
“Tensiunile care au acompaniat zona euro în ultimii ani ne arată deja semnele unei disoluţii psihologice a Europei”, a declarat Monti pentru Der Spiegel.
În timp ce el se bazează pe dorinţa BCE de a se ocupa de distorsiunile severe din piaţa bondurilor guvernamentale, Monti spune că “problemele trebuie rezolvate rapid acum, astfel încât să nu existe incertitudini suplimentare despre abilitatea zonei euro de a depăşi criza”.
Spania şi Italia, ale căror creşteri ale costurilor de împrumut le-au mutat în centrul turbulenţelor din zona euro, rezistă deocamdată încercării preşedintelui BCE Mario Draghi de avea de la aceste ţări solicitarea formală de a cumpăra bondurile lor.
Monti şi premierul spaniel Mariano Rajoy au spus că aşteaptă în continuare detalii privind planul BCE.
Preşedintele Franţei Francois Hollande îi presează pe Monti şi Rajoy pentru a solicita ajutor de la Fondul European de Salvare pentru a ajuta la detensionarea pieţelor şi pentru a proteja Franţa de speculator, a scris la Republica azi, fără a cit ape cineva. Monti ar putea discuta azi cu Draghi, a mai scris ziarul.
Sărutul morţii
“Italia are toate intenţiile şi propunerile atârnate la uscat. În aceste condiţii, Roma este îngrijorată că orice asitenţă externă ar putea fi sărutul morţii. Aceasta îl pune pe Monti într-o situaţie în care nu se poate apăra”, spune un analist de la Spiro Sovereign Strategy.
randamentul la bondurile Italiei pe 10 ani se situa la 6,03% în această dimineaţă, după ce crescuse la 6,28% când Draghi a dezvăluit planul său pe 2 august.
De asemenea, bondurile Spaniei pe 10 ani se tranzacţionau la un randament de 6,76%, după ce în urmă cu câteva zile randamentul urcase la 7,44%. Pentru aceeaşi maturitate, bondurile Germaniei au un randament de 1,39%.