Cum să obţii un job la Facebook

Un inginer de software dezvăluie, în Business Insider, paşi pe care trebuie să-i urmezi dacă vrei să devii anagajat al celei mai populare reţele de socializare din lume.

Inginerul Carlos Bueno, de la Facebook, a pus un post pe pagina oficială a companiei cu detalii despre cum trebuie să se pregătească un candidat care vrea să lucreze în cadrul reţelei lui Mark Zuckerberg.

Bueno îi avertizează pe amatori că managerii Facebook sunt pretenţioşi când vine vorba de recrutarea personalului şi că trebuie să fie pregătiţi să demonstreze tot ceea ce notează în CV.
„Dacă spui că eşti expert în domeniul X, să fii sigur ca cei de acolo vor vrea să se convingă”, spune Carlos Bueno.

Iată paşii care trebuie făcuţi pentru a fi acceptat "în reţea":

>> Într-o discuţie de 45 de minute, telefonică sau pe internet, angajatorul se arată interesat de aria generală de interese a candidatului (cunoştinţe, principii, pasiuni, abilităţile şi motivaţiile lui). Dacă potenţialul angajat a aplicat pentru o poziţie tehnică, el va primi, în plus, şi un link către o serie de probleme de programare, pe care va trebui sa le rezolve.

“Asiguraţi-vă că vă aflaţi într-un loc unde conexiunea la internet este bună (…) ar fi foarte bine să aveţi şi căşti la voi. La primul meu interviu pentru Facebook a trebuit să programez, în timp ce mă conversam cu angajatorul la telefon”, povesteste inginerul.

>> Încep interviurile faţă în faţă cu mai mulţi manageri din companie. Acestea sunt, de obicei, programate în aceeaşi zi, cu pauză de masă între ele. Candidatul nu va programa în cadrul unui software, ci va trebui să scrie codurile pe o tablă de clasă. În paralel, el va putea să întrebe tot ce-l interesează cu privire la postul pe care îl vizează.

>> “Facebook caută candidaţi cu personalitate, care ştiu să-şi exprime de la bun început dorinţele cu privire la programul de lucru şi resursele necesare”, precizează inginerul Carlos Bueno. Sunt avantajate persoanele care înţeleg şi pot să explice cu uşurinţă  idei şi probleme complexe, să gestioneze situaţii de criză. Evident, sunt preferaţi cei entuziasmaţi de job.

>> Zuckerberg caută oameni care se mişcă repede în rezolvarea sarcinilor, iau decizii rapide şi sunt transparenţi în activitatea lor zilnică. „Să fie multi-tasking”, subliniază atrage atenţia Bueno.

>>  Dacă sunt specialişti în mai multe domenii de activitate, candidaţii primesc puncte bonus. E la ordinea zilei în companie ca un angajat care a lucrat pe partea tehnică, să treacă apoi la web design, să ajungă mai târziu să construiască diverse ustensile de lucru, aplicaţii şi butoane noi.

>> Sunt preferaţi (mai ales) candidaţii care sesizează rapid problemele apărute şi găsesc imediat o rezolvare, raportându-se la nivel macro, şi nu neapărat micro.

>> Cei care nu stăpânesc perfect programarea nu au nicio şansă la interviurile Facebook. “Angajatorii de aici nu-ţi adresează niciodată întrebări-capcană, ca să te pună în dificultate. Îţi dau probleme de programare şi ai de la câteva minute până la cel mult jumătate de oră să le explici cum se rezolvă. Aşa le dovedeşti cunoştinţele, abilităţile ş capacitatea de concentrare pentru a le rezolva rapid”, subliniază Carlos Bueno

>> Candidaţii care aplică pentru o poziţie tehnică trebuie să fie pregătiţi să programeze foarte mult în cadrul procesului de recrutare şi selecţie. Vor face asta la fiecare interviu, povesteşte inginerul de la Facebook. Atenţie! – uneori, întrebările coincid cu cele folosite la recrutări de concurenţi de la Google.

>> Exerciţiul este mama învăţăturii, lasă Buenos să se înţeleagă: “Programati şi iar programaţi, citiţi foarte mult şi simulati interviuri cu prietenii….să nu fiţi luaţi prin surprindere în timpul discuţiilor cu angajatorii.”

>> Menţionaţi doar limbile străine pe care le stăpâniţi perfect. Veţi fi testaţi!

>> Profitaţi de timpul care vi se acordă pentru a pune întrebări şi a vă clarifica toate nelămuririle. Aşa arătaţi că sunteţi o persoană interesată, bună organizatoare şi motivată să lucreze acolo.

Sursa: Business Insider