Printre aceste active cu nume pompoase, vândute pe scară largă de când a început criza, se regăsesc şi „participaţiile preferenţiale”, titluri foarte complexe şi riscante.
Potrivit estimărilor Asociaţiei clienţilor băncilor (ADICAE), un milion de familii spaniole sunt păgubite de produsele bancare riscante, dintre care peste 700.000 au achiziţionat participaţii preferenţiale. „În total, din anul 1999 au fost vândute 30 de miliarde de asemenea produse toxice, 26 de miliarde fiind participaţii preferenţiale”, explică un responsabil al ADICAE.
Băncile au creat aceste produse pentru a-şi consolida bilanţul contabil, dar clientul s-a regăsit „cu banii imobilizaţi pe viaţă, devenind acţionar fără drept de vot” şi fără să fi fost informat cu privire la riscuri, aşa cum cere norma europeană MIFID, susţine asociaţia.
Un fost lucrător în sectorul metalurgic, în vârstă de 68 de ani, şi-a plasat cei 12.000 de euro economisiţi în participaţii preferenţiale oferite de banca CajaMadrid (Bankia) în luna septembrie 2010, având încredere în aceasta. „Banca mi-a spus că este un plasament sigur cu o dobândă de 7% şi vă puteţi recupera banii în anul 2014”, povesteşte el. „Nici măcar nu ştiam că am cumpărat participaţii preferenţiale. Ei mi-au vorbit despre active financiare”, adaugă spaniolul păgubit.
În asemenea cazuri este vorba despre „o formă de comercializare ilegală prin neinformare şi abuz de încredere”, precizează responsabilul ADICAE, situaţie cu atât mai gravă cu cât un mare număr al depunătorilor au vârste avansate.
„Produse cu caracteristici similare există şi în alte state europene, dar problema care se pune în Spania este vânzarea masivă către persoane neinformate, cu nereguli în procesul de comercializare”, subliniază la rândul său Asociaţia spaniolă a acţionarilor minoritari ai companiilor cotate (AEMEC), care critică şi lipsa de supraveghere a Băncii Spaniei.
Unii depunători au obţinut în justiţie recuperarea banilor, iar asociaţiile critică produsele alternative oferite acum de bănci şi care de multe ori sunt puternic subevaluate. În faţa acestui scandal şi sub presiunea Uniunii Europene, ministrul Economiei, Luis de Guindos, a anunţat pentru sfârşitul lunii august „o nouă reglementare pentru comercializarea produselor complexe, cum este cazul participaţiilor preferenţiale”. Cu toate acestea, mulţi dintre cei păgubiţi nu mai speră că-şi vor recupera banii.
Sursa: Agerpres