De asemenea, autorităţile române s-au angajat ferm faţă de instituţiile financiare internaţionale să lanseze privatizarea majoritară a companiei Oltchim şi listarea unui pachet de 15 la sută din acţiunile Transgaz până la data de 26 septembrie, când board-ul FMI va analiza acordul cu România, a spus Chiţoiu, citat de Agerpres. În plus, până la sfârşitul lunii septembrie, trebuie implementat managementul privat la Electrica Furnizare, iar până la sfârşitul luni august la complexul energetic Oltenia.
Pentru companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz, termenul de implementare a managementului privat este sfârşitul anului 2012, conform aceleiași surse. Ministrul Economiei a precizat că au fost finalizate negocierile cu cele trei instituţii financiare internaţionale – FMI, CE şi BM – pe aria sa de responsabilitate, respectiv proiectul de scrisoare de intenţie şi memorandumul de înţelegere, iar FMI a fost de acord cu decalarea termenelor pentru privatizare şi managementul privat, considerând că întârzierile sunt justificate.
Potrivit lui Chiţoiu, experţii FMI au fost mulţumiţi de reforma în domeniul energetic şi al companiilor de stat, de extinderea platformei OPCOM pentru tranzacţionarea şi a gazelor naturale, şi au menţionat ca pe un rezultat deosebit reorganizarea prin insolvenţă a Hidroelectrica. FMI a mai apreciat aprobarea tuturor bugetelor companiilor din subordinea Ministerului Economiei, şi reducerea arieratelor acestor companii de stat, în jurul a 0,75 puncte procentuale din PIB.