"Nu-mi mai fac iluzii’, a spus Rösler pentru revista Focus. El este de asemenea vicecancelar şi preşedintele Partidului Liberal Democrat, partener de guvernare al creştin-democraţilor (CDU) conduşi de Angela Merkel. ‘Am propus alături de mediul de afaceri german o întreagă serie de măsuri de sprijin pentru guvernul elen. Grecii abia au răspuns ofertelor noastre", a spus el.

Pe de altă parte, un important parlamentar a declarat că Germania va bloca orice nou ajutor pentru Grecia dacă guvernul de la Atena nu va respecta pe deplin condiţiile precedentelor planuri de salvare, chiar dacă alte ţări ar sprijini deblocarea de noi fonduri.

Vicepreşedinte al blocului parlamentar al conservatorilor conduşi de cancelarul Merkel, Michael Fuchs a afirmat pentru publicaţia Handelsblatt că guvernul german este dispus să facă uz de dreptul de veto dacă va fi dezamăgit de evaluarea creditorilor Greciei, reuniţi în aşa-numita "troică" (CE, FMI şi BCE).

"Chiar dacă paharul va fi pe jumătate plin, nu este suficient pentru un nou pachet de ajutor’, a afirmat el într-un interviu apărut în ediţia de luni a ziarului.’Germania nu poate fi de acord şi nu va fi de acord cu acest lucru (n.r. – un nou ajutor)", a precizat oficialul german.

Partenerii Greciei din zona euro aşteaptă raportul inspectorilor Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană asupra stadiului reformelor la Atena. Verdictul lor, care este aşteptat până la mijlocul lunii septembrie, va stabili dacă Atena va primi următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro din fondul de salvare.

Fuchs a spus că indiferent dacă alte state din zona euro vor face apel la eliberarea de noi fonduri după acest raport, "Germania îşi va folosi dreptul de veto’ ca parte a fondului temporar de salvare (FESF) dacă ajunge la concluzia că Grecia ‘nu şi-a respectat obligaţiile".

El a subliniat că este imposibil să forţezi ieşirea unei ţări din zona euro, însă a adăugat că "guvernul elen ştie ce trebuie să facă dacă nu va putea să îndeplinească cerinţele de reformă".

Germania "şi-a atins limitele suportabilităţii", a adăugat el.
Sursa: Agerpres