Potrivit sursei citate, este pentru prima dată în acest an când contrabanda cu ţigarete înregistrează o uşoară scădere, în iulie ajungând la 12,9% din piaţă faţă de 13,3% în mai, 13,4% în martie şi 13% în ianuarie 2012.
”Ca tendinţe notabile pentru luna iulie, se remarcă scăderea contrabandei cu produse din tutun provenite din Ucraina (cu 7 puncte procentuale în iulie faţă de mai, până la 17,7%) şi o creştere semnificativă a comerţului ilicit cu produse Duty Free (cu 5,7 puncte procentuale mai mult în iulie faţă de mai, pâna la 23,2%)”, explică Marian Marcu, directorul companiei Novel Research, citat de Agerpres.
Din punct de vedere regional, se înregistrează o creştere semnificativă a comerţului ilicit de ţigarete în Sud-Est (cu 4,3%, până la 8,1%), dar Vestul rămâne regiunea cea mai afectată de acest fenomen, cu 31,5% din total piaţă, urmată de Nord-Est (22,4%) şi Sud-Vest (18,9%).
Recent, industria de profil a înaintat autorităţilor o serie de propuneri concrete în vederea reducerii comerţului ilicit cu ţigarete şi a creşterii veniturilor la bugetul de stat, considerând că este nevoie în continuare de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze mai clar infracţiunile de contrabandă şi evaziunea fiscală.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României, accizele plătite în 2011 de cele trei mari companii producătoare de ţigarete (JTI, BAT şi Philip Morris, n.r.), fără TVA şi impozit pe profit, reprezentând aproximativ 9% în totalul veniturilor bugetare.
Cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat, anul trecut, cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentând accize şi TVA, se arată în raportul Novel Research.