Guvernul nipon a anunţat miercuri că în luna iulie 2012 Japonia a înregistrat un deficit al balanţei comerciale de 517,4 miliarde yeni (6,5 miliarde de dolari), cel mai mare deficit comercial înregistrat vreodată de Japonia în luna iulie şi aproape dublu faţă de deficitul de 275 miliarde de yeni prognozat de analişti. Comparativ, în luna iunie 2012 arhipelagul nipon a înregistrat un excedent comercial modest de 60,3 miliarde yeni iar în luna iulie a anului trecut a înregistrat un surplus de 69,7 miliarde yeni.
Exporturile Japoniei au scăzut cu 8,1% în ritm anual până la 5.313 miliarde yeni (66,9 miliarde dolari), afectate în special de scăderea exporturilor destinate Europei şi Asiei, în timp ce importurile au crescut cu 2,1% până la 5.830 miliarde yeni (73,6 miliarde de dolari).
”Datele arată că trendul recent conform căruia slăbirea economiilor din China şi Europa a pus presiuni asupra schimburilor comerciale ale Japoniei devine şi mai serios”, a declarat analistul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Takahiro Sekido, potrivit Agerpres.
Pe regiuni, exporturile Japoniei către Uniunea Europeană au scăzut cu 25,1% în ritm anul în tip ce importurile din UE au crescut cu 10,6%, ceea ce înseamnă că Japonia a înregistrat un deficit de 95,2 miliarde yeni pe relaţia cu UE.
Exporturile Japoniei către China au scăzut cu 11,9% în timp ce importurile au crescut cu 3,3%, astfel că deficitul balanţei comerciale a Japoniei în relaţia cu China (principalul său partener comercial) s-au dublat până la 250 miliarde yeni.
De asemenea, exporturile combinate ale Japoniei către celelalte importante economii din Asia (Corea de Sud, Hong Kong, Taiwan şi Singapore) au scăzut şi ele cu 14,2%.
În exerciţiul fiscal care s-a încheiat în luna martie a acestui an Japonia a înregistrat un deficit comercial record iar în perioada ianaurie-iunie 2012 a înregistrat un deficit comercial de 2.900 miliarde yeni (37,4 miliarde de dolari) pe măsură ce exporturile au încetinit iar importurile energetice au crescut.