Într-o informaţie dezvăluită în avans de revista Der Spiegel se arată că Nikolaus Mayer-Landrut, consilierul pentru politică europeană al doamnei Merkel, a comunicat deja propunerea cancelarului în conversaţii rezervate desfăşurate la Bruxelles.
El precizează că potrivit dorinţei doamnei Merkel, summitul UE din decembrie ar trebui să stabilească o dată concretă pentru convocarea grupului însărcinat cu redactarea unui nou tratat al UE. Revista precizează că Merkel face de mult timp presiuni asupra partenerilor săi europeni pentru a completa tratatul fiscal, convenit de Eurogrup, cu o nouă uniune politică.
Potrivit planurilor cancelarului Merkel, Curtea de Justiţie europeană ar trebui să primească atribuţii pentru a supraveghea bugetele naţionale ale ţărilor membre şi competenţe pentru a aplica sancţiuni celor care nu respectă criteriile de deficit.
Revista subliniază că iniţiativa germană nu a fost bine primită de partenerii europeni şi că, la o reuniune informală a zece miniştri de externe, majoritatea a respins propunerea prezentată de titularul german, Guido Westerwelle.
Sursa: Agerpres