„La stat e mai ieftin!”, replica pe care pacienţii o vor uita

Teama de costurile extra îi face pe românii asiguraţi în sistemul public de sănătate să fie reticenţi faţă de unitățile private, dar câteva prevederi legale ar putea înclina altfel balanţa.

Alina Drăgulescu trebuie să facă periodic câte un examen RMN, după ce medicii i-au spus că are un risc ridicat de accident vascular. Cum examenul este cuprins în pachetul de bază de asigurat la CNAS, ea îl poate face gratuit la stat, teoretic. Practic, deşi în Contractul-Cadru pe 2012 analiza se decontează integral, lucrurile stau altfel: „de multe ori am dat în plus câte 300 de lei pentru că s-a terminat plafonul de la Casă“, spune Alina. Această plată suplimentară este „coplata“, a cărei intrare în vigoare a fost amânată după ultima vizită a FMI. Pacienţii se întreabă, însă, ce s-a amânat de fapt. „S-a lăsat pe mai târziu reglementarea plăților informale, care oricum se efectuează, pentru cele mai multe analize din pachetul de bază garantat asiguraţilor în sistemul public, cu prețul a 10,7% din salariu“, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România.

După multe căutări, Alina a făcut analiza la o clinică privată care are contract cu CNAS, unde plăteşte jumătate din costul intervenţiei, circa 350 de lei. „Diferența plătită de pacient din buzunar la privat e întâlnită mai ales la serviciile de imagistică medicală și spitalizare“, spune Segiu Neguț, fostul director al clinicilor Regina Maria, acum consultant în domeniul medical. La fel ca la stat, există cazuri în care sumele decontate de casele de asigurări nu pot acoperi decât o mică parte din costurile interne ale unităţilor private.

„Pentru o ecografie genitală, CASMB ne decontează 16 lei, în condițiile în care prețul din piață este în jur de 150-200 de lei. Este evident că valoarea de 60.000 de euro a unui aparat ecograf bun nu poate fi amortizată lucrând la prețurile suportate de Casă“, spune George Mănoiu, directorul de dezvoltare al Romgermed, care se așteaptă la o mărire cu cel puțin 25% a acestor tarife maximale decontate de CNAS, neactualizate de ani buni. Romgermed a decontat în 2011 analize de la CNAS în valoare de 1,75 mil euro, circa 25% din cifra de afaceri. MedLife mai are plafon anul acesta pentru oncologie şi naşteri, iar decontările cu CNAS nu depăşesc 8% din cifra de afaceri, în timp ce Medsana decontează 20.000 de lei lunar. „Pacientul e deja încărcat cu plăţile informale, iar dacă se adaugă o coplată oficială pentru serviciile medicale, va exista o migrare şi mai mare de la stat la privat“, spune Robert Chiţan, director de dezvoltare al GralMedical, pentru care analizele decontate reprezintă 20% din cifra de afaceri.

Asigurare la privat sau coplată la stat?

Un alt factor care ar putea înclina balanţa în favoarea privaţilor este o prevedere din noul proiect de lege a sănătăţii aflat în dezbatere, potrivit căreia coplata în sistemul public nu poate fi asimilată asigurărilor suplimentare sau facultative. Cum coplata din sistemul privat nu e reglementată prin lege, aceasta poate face obiectul asigurărilor suplimentare, mai ales că tot noul proiect de lege spune că un asigurat poate opta pentru pachetul de bază la orice societate doreşte, însă dacă ulterior vrea să încheie o asigurare suplimentară, trebuie sa meargă la aceeaşi societate sau să se mute şi cu pachetul de bază.

„Va exista posibilitatea ca această diferenţă între partea decontată de CNAS şi preţul serviciului medical solicitat să poată fi acoperită prin crearea unei asigurari suplimentare, la un asigurator privat“, spune Tiberiu Maier, vicepreşedinte Signal Iduna. Astfel, pacienţii ar putea să schimbe coplata de la stat cu cea privată, care poate fi acoperită prin asigurare suplimentară, spre deosebire de cea din sistemul public, dacă legea sănătăţii rămâne la fel după negocierile care vor lua sfârşit în septembrie.

50% din piaţa serviciilor medicale private, evaluată la 650 de mil. euro, sunt sume decontate la CNAS, spun jucătorii