Produsul intern brut a crescut cu în trimestrul II cu 1,7% pe rate anuale, a anunţat miercuri Departamentul de Comerţ, creşterea solidă a exporturilor compensând întârzierea recuperării afacerilor prudente la cererea internă lentă.
Rata de creştere s-a situate astfel peste estimarea iniţială a guvernului, de 1,5%, emisă luna trecută şi fiind în linie cu aşteptările analiştilor. În perioada ianuarie-martie, economia a crescut cu 2%.
Raportul arată de asemena că profiturile corporaţiilor după taxe şi impozite a crescut neaşteptat cu 1,1% în trimestru II, după ce picase cu 8,6% în primul trimestru.
În timp ce componentele activităţii economice au evoluat ceva mai favorabil, creşterea rămâne bine sub rata de 2-2,5% necesară pentru fiecare trimestru pentru a menţine neschimbată rata şomajului, ceea ce ar putea determina responsabilii băncii centrale a SUA să anunţe stimulente suplimentare la întâlnirea de pe 12-13 septembrie.
“Datele arată cheltuieli ale guvernumui şi cheltuieli de consum ceva mai bune, dar per ansamblu datele sugerează că economia stă pe o creştere înceată şi nu s-a întâmplat nimic. Aceasta cu siguranţă va întări implicarea Fed de a ajuta economia”, a spus Peter Cradillo, economistul şef pe pieţe al Rockwell Global Capital.