Sunt listate la bursă, își bugetează sume mari pentru investiții și obțin mereu profit. Definiția pe scurt a marilor companii care aduc sume uriașe la buget, prin plata unor taxe și impozite
Petrom, Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare sau Alro se află de mult pe lista firmelor de pe urma cărora statul câștigă prin simplul fapt că încasează un impozit mare pe profit. Iar dacă ar fi să se facă o comparație cu alte țări, România se află pe al doilea loc în Uniunea Europeană, după Lituania, în ceea ce privește cea mai redusă pondere a încasărilor din taxe și impozite în produsul intern brut (PIB), potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, referitoare la 2010. Astfel, ponderea taxelor în PIB este de 27,1% în cazul Lituaniei şi de 27,2% în cazul României. Mai mult, cele mai mari impozite pe companii, în 2011, erau înregistrate în Franţa (36,1%) și Malta (35%), iar cele mai scăzute, în România (16%), Letonia (15%), Lituania (15%) și Bulgaria (10%).
Petrom, cel mai mare contribuabil
În România, Petrom trece drept cel mai mare angajator privat și contribuabil la bugetul de stat. Numai anul trecut, contribuțiile la buget au ajuns la 8,6 miliarde de lei, în timp ce în primul semestru din 2012 acestea au fost de 4,4 miliarde de lei. Potrivit datelor companiei, rezultatul din prima parte a acestui an arată o creștere de 8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, datorită taxelor directe mai mari și sumelor aferente dividendelor. În ultimii șapte ani, compania a reinvestit profitul operațional în producția românească de țiței și gaze, în medie fiind vorba de peste un miliard de euro pe an. Potrivit reprezentanților companiei, Petrom „ar continua“ să investească, în medie, 0,8-1,2 miliarde de euro pe an, în condițiile „unui mediu favorabil investițiilor“.
Mai mult, nivelul actual de producție anuală reduce nevoia de importuri cu patru miliarde euro pe an. Profitabilitatea companiei este explicată și prin scumpirea benzinei, de mai multe ori într-un an. Altfel spus: se scumpește benzina, compania face profit, iar statul încasează impozite și dividende mai mari.
Alro, 91 mil. dolari, taxe și impozite pe an
Un alt mare contribuabil la bugetul de stat este Alro Group: 91 de milioane de dolari (277,3 milioane de lei) pe an, sub formă de taxe şi impozite. Potrivit datelor companiei, anul trecut au fost achitate taxe la administraţiile locale de 2,3 milioane de dolari (șapte milioane de lei). De asemenea, combinatul de alumină Alum Tulcea, care se află în proprietatea Alro, a plătit taxe la bugetul local de 254.000 de dolari (773.000 de lei).
Grosso modo, totalul de taxe la bugetul de stat, local, al asigurărilor sociale a fost de 50,4 milioane de dolari, achitaţi de Alro în 2011 (154,8 milioane de lei). Pe de altă parte, investiţiile de peste 300 de milioane de dolari în creşterea competitivităţii au avut și continuă să aibă un efect direct asupra structurii exporturilor. Așadar, în ciuda unei pieţe internaţionale a aluminiului din ce în ce mai dificilă, Alro a reuşit să îşi menţină cota de export de 80% din totalul producţiei anuale. Anul trecut, exporturile au reprezentat 72% din valoarea vânzărilor de aluminiu primar şi 92% din valorea vânzărilor de aluminiu procesat. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt state din Uniunea Europeană (Italia, Grecia, Austria, Ungaria), precum şi Turcia, ţările balcanice şi Statele Unite.
Mai departe, pe lista marilor companii, cu afaceri de 3,1 miliarde de euro în 2011, se află și Automobile Dacia. Având o contribuție importantă la PIB-ul României, compania a investit din 1999 (n.r. – anul în care Renault a preluat uzinele Dacia) peste 1,6 miliarde de euro. Și nu se va opri aici.
Exemplul Alro
91 milioane de dolari pe an a plătit Alro Group sub formă de taxe şi impozite;
2,3 milioane de dolari este valoarea taxelor locale achitate anul trecut de către companie;
254 de mii de dolari reprezintă valoarea taxelor la bugetul local plătite de combinatul de alumină Alum Tulcea, aflat în proprietatea Alro;
50,4 milioane de dolari este totalul de taxe la bugetul de stat, local, al asigurărilor sociale, plătite de Alro în 2011.