„Sperăm la o alocare peste 40 miliarde euro, până la 47 miliarde euro, pentru perioada următoare. La sfârşitul lunii noiembrie vom avea un Consiliu European pentru a discuta şi negocia într-o variantă finală bugetul UE pentru 2014 – 2020, implicit fondurile nerambursabile pe care România le va primi pe Politica Agricolă Comună, dar şi pe instrumentele structurale”, a spus oficialul MAEur.
El a adăugat că în situaţia în care nu există un acord unanim în cadrul Consiliului din noiembrie este posibil ca discuţiile pe buget să continue şi în timpul preşedinţiei Irlandeze a UE, în primul semestru din 2013.
Cotovelea a arătat că România are în presuspendare Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), în suspendare Axa de Infrastructură Rutieră a POS Transporturi, cea mai consistentă financiar, precum şi POS pentru creşterea competitivităţii economice şi aşteaptă decizia Comisiei Europene în privinţa suspendării POS Mediu, pentru conflicte de interese POS – Licitaţie, iar această situaţie pune o presiune foarte mare pe bugetul României, pentru că plăţile către beneficiar vor continua.
România are obligaţia de a continua plăţile către beneficiar atât timp cât certificarea cheltuielilor respectă prevederile legale.
În opinia reprezentantului MAEur, situaţia suspendării programelor menţionate este o consecinţă a derapajelor din anii 2010 – 2011, iar din cauza resurselor limitate ale bugetului de stat MFP ar putea decide să se recurgă la împrumuturi de pe piaţa bancară.
Sursa: Agerpres