Cele şase noi landuri germane, care înaintea reunificării Germaniei au făcut parte din fosta Republică Democrată Germană (RDG), vor avea nevoie de investiţii în valoare de 1.000 de miliarde de euro până în anul 2030 pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al landurilor din partea vestică a ţării, Republica Federală Germană (RFG) în timpul Războiului Rece, relatează agenţia EFE, citând un studiu elaborat de compania de consultanţă Roland Berger la cererea Ministerului Economiei din landul Turingia şi publicat marţi de cotidianul Süddeutsche Zeitung.
În studiu se reaminteşte că, de la reunificarea Germaniei în anul 1990 şi până în anul 2010, partea estică ce a compus odinioară RDG a beneficiat de transferuri nete în valoare de 1.400 de miliarde de euro, dintre care 70% au fost destinate cheltuielilor sociale incluse în Pactul de Solidaritate pentru relansarea economiei germane din partea orientală. Dar acest pact prevede o reducere treptată a ajutoarelor oferite, ultimele urmând să fie acordate anul viitor, motiv pentru care noile landuri federale au cerut elaborarea de noi scheme de asistenţă pentru ca dezvoltarea lor economică să nu se oprească într-un anumit stadiu.
În documentul elaborat de Roland Berger nu se acordă prioritate ajutoarelor publice, ci creşterii investiţiilor private ca mijloc de continuare a eforturilor de modernizare economică şi de înlăturare a decalajului dintre cele două părţi ale ţării. Se mai precizează că, în momentul reunificării, nivelul de dezvoltare economică al noilor landuri ajungea la 30% din cel al landurilor ce compuneau RFG, iar în anul 2005 acesta a ajuns la 80%, însă de atunci eforturile de recuperare economică au încetinit semnificativ. În acest sens, raportul semnalează că investiţiile în partea estică sunt cu numai 1% mai mari faţă de cele din cea vestică, fiind nevoie ca acestea să crească la circa 2% pe parcursul anilor următori până în anul 2030.
Sursa: Agerpres