Iniţiat în anul 2009, proiectul a avut drept obiective optimizarea managementului Ariilor Protejate prin schimburi de experienţă, dezvoltarea de concepte comune de conservare, consolidarea vocii politice a Ariilor Protejate la nivel internaţional prin Strategii Dunărene şi implementarea unor proiecte pilot, în proiect fiind implicate de la început 12 arii protejate situate în apropierea Dunării.
‘O activitate foarte importantă din punctul nostru de vedere care se va desfăşura în cadrul proiectului este un studiu asupra capacităţii de suport a activităţii de turism. Tot susţinem că dorim o dezvoltare durabilă a turismului în Delta Dunării, adică un turism la limita de suportabilitate a zonei, dar nu avem un asemenea studiu. Acesta ar fi un indicator foarte important pentru noi atunci când discutăm despre capacitate de cazare din Rezervaţiei, despre navele de transport a turiştilor şi, de ce nu, despre activitatea de pescuit sportiv din Deltă’, a declarat pentru AGERPRES guvernatoarea Rezervaţiei, Viorica Bîscă.
În cadrul proiectului DanubeParks s-au realizat strategii pentru speciile periclitate, ca de exemplu vulturul codalb, precum şi schimburi de experienţă, în urmă cu aproape două luni primindu-se aprobarea pentru finanţarea celei de-a doua etape a proiectului.
Pe lângă cele 12 arii protejate dunărene care au participat la prima parte a proiectului, în noul proiect se vor implica şi arii protejate din Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria, România şi Republica Moldova.
De foarte mulţi ani, conducerea ARBDD a sesizat public faptul că nu există un studiu privind capacitatea de suport a Deltei în ceea ce priveşte turismul, existând semnale potrivit cărora unele arii naturale protejate din Rezervaţie sunt afectate de vizitatori.
Sursa: Agerpres