Grupul MOL va investi până la 30 de milioane de dolari în faza de explorare a unui nou perimetru petrolier concesionat recent în Oman, cu rezerve de țiței estimate la 200 de milioane de barili.
MOL a semnat cu Guvernul Sultanatului Oman un acord de explorare și împărțire a producției (Exploration and Production Sharing Agreement – EPSA) pentru un perimetru din vestul țării. Acordul va intra în vigoare după ratificarea sa prin Decret Regal. Perimetrul de explorare 66, cu o suprafață de 4.899 kilometri pătrați, a fost acordat Grupului MOL în urma unei licitații. Împreună cu perimetrul 43b pe care Grupul MOL îl dobândise anterior, suprafața totală pe care compania desfășoară activități de explorare în Oman va depăși 20.000 de kilometri pătrați.
Perimetrul 66 este situat într-o zonă deșertică, la granița cu Arabia Saudită, în apropiere de infrastructura necesară pentru pomparea țițeiului și export. Rezervele estimate sunt de 200 de milioane de barili. Apropierea de un câmp petrolier aflat în faza de producție și de alte două pe care s-au efectuat descoperiri importante de hidrocarburi confirmă premisele bune ale perimetrului. Perioada de explorare va dura 6 ani. Prima fază, prevăzută să dureze patru ani, va include studiile geologice și geofizice, achizițiile de date seismice și forarea a două puțuri de explorare. Investițiile planificate sunt de 30 de milioane de dolari.
MOL a început activitățile de explorare în Oman în 2006, investind până în prezent 60 de milioane de dolari în perimetrul 43b. Prima sondă de explorare în acest perimetru va începe activitatea în luna octombrie. “Oman este o țară foarte importantă pentru Grupul MOL în regiunea Orientului Mijlociu, din mai multe considerente. În primul rând, Oman Oil Company este partenerul nostru strategic. Derulăm activități de explorare în Oman încă din 2006 și intenționăm să forăm primul puț de explorare în curând. Scopul nostru este să construim un portofoliu semnificativ de explorare și producție, conform strategiei Grupului MOL de creștere organică. Pentru a atinge acest scop, suntem în continuă căutare de oportunități de investiții”, a declarat Sándor Fasimon, Vice-Președinte Executiv, Divizia de Explorare și Producție a Grupului MOL.
Grupul MOL este una dintre companiile de top din Europa Centrală, cu operaţiuni în 40 de ţări şi 32.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul controlează, de asemenea, cinci rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia. Compania deţine, de asemenea, o reţea de peste 1.600 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est.