Dmitri Medevedev a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, după întrevederea celor două delegaţii, că a făcut ‘o propunere complexă’ colegilor de la Chişinău şi a expus toate argumentele, inclusiv ce ţin de pachetele energetice ale Uniunii Europene. Republica Moldova negociază cu partea rusă încheierea unui nou contract de livrare a gazelor de aproximativ un an, vechiul contract expirând la 1 ianuarie curent. Potrivit Agerpres, cei doi premieri au discutat şi despre îmbunătăţirea logisticii livrării vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă. Dmitri Medvedev a declarat că a dat indicaţii personale în acest sens, menţionând că în prezent nu există probleme în privinţa calităţii vinurilor moldoveneşti.
În altă ordine de idei, premierul rus a declarat că ţara sa este interesată ca Republica Moldova să existe ca stat de sine stătător. ”Rusia este interesată ca Republica Moldova să fie un stat puternic, de sine stătător cu toate atributele puterii de stat, inclusiv unul important ca suveranitatea. Noi suntem interesaţi ca Moldova să se dezvolte ca un teritoriu unic”, a mai declarat el. Vlad Filat a mulţumit Rusiei pentru poziţia sa în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi i-a anunţat pe jurnalişti că l-a invitat pe Medevedev la Chişinău, iar acesta a acceptat.
ITAR-TASS mai transmite că în urma întrevederii celor doi premieri, reprezentanţii guvernului de la Moscova şi Chişinău au semnat un acord de cooperare între Ministerele Afacerilor Interne şi altul în domeniul dezvoltării regionale. De asemenea, a fost semnată constituirea unei comisii comune de istorici din Republica Moldova şi Rusia. Vlad Filat întreprinde o vizită de trei zile în Rusia, la invitaţia lui Medvedev, miercuri urmând să aibă o întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin.