Silvio Berlusconi a explicat indispoziţia lui Nicolas Sarkozy faţă de el prin numirea italianului Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).

Parisul susţinuse candidatura lui Draghi pentru înlocuirea francezului Jean-Claude Trichet la conducerea BCE, dar aştepta în schimb din partea Italiei să obţină plecarea lui Lorenzo Bini Smaghi din direcţie pentru a lăsa loc liber unui francez.

Acest acord fusese decis între Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi în cadrul unui summit franco-italian la Roma, în aprilie 2011, dar Bini Smaghi a refuzat până în luna noiembrie să demisioneze, creând o tensiune între cele două ţări.

„Francezii l-au pedepsit pentru aroganţa lui”, a adăugat Berlusconi, evocând înfrângerea electorală a lui Nicolas Sarkozy în faţa lui Francois Hollande.

Silvio Berlusconi şi Nicolas Sarkozy nu au întreţinut niciodată raporturi amicale, Il Giornale acuzând-o în iulie 2009 pe Carla Bruni, soţia preşedintelui francez, de „mitocănie” pentru că a „snobat” reuniunile organizate în Italia pentru soţiile conducătorilor G8, printre care o întâlnire cu papa, aminteşte AFP.

Dar nici actualul preşedinte francez Francois Hollande nu se bucură de favorurile lui Berlusconi ân opinia căruia „cu un guvern de stânga, Franţa va sfârşi repede ca noi”, făcând aluzie la recesiunea care afectează Italia.

Sursa: Agerpres