Circa 300 de invitaţi, din ţări precum Malayezia, România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova, dar şi alte ţări din teritoriul european, şi-au dat întâlnire, azi, la Palm Oil Trade Fair and Seminar (POTS), organizat de Malaysian Palm Oil Council, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de ulei de palmier din lume, pentru prima dată la Bucureşti.

Scopul evenimentului: promovarea potenţialului de piaţă al uleiului de palmier malaezian în Europa. Uleiul de palmier malaezian este exportat în mai bine de 150 de ţări. În prezent, uleiul de palmier se regăseşte în produse precum cele de patiserie şi panificaţie, ciocolată, îngheţată, produse cosmetice, adezivi sau vopsele.

„Primul pas a fost făcut. Suntem aici pentru că România oferă poarta de acces ideală către ţările din regiune, care includ Bulgaria, Ungaria, Moldova, Serbia şi Ucraina (…) POTS România este o platformă importantă pentru companiile româneşti şi malaeziene din sectorul privat pentru a se întâlni şi a explora posibilităţile de cooperare pe viitor. Exporturile de ulei de palmier şi produse derivate s-au cifrat la 6% din totalul exporturilor către România în 2011”, a declarat Hon Tan Sri Bernard Dompok, ministrul Industriei Plantaţiilor şi al Bunurilor de Larg Consum din Malayezia.
    
Al doilea pas: atragerea unor investiţii malaeziene şi dezvoltarea exporturilor româneşti sunt principalele motive pentru care Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti va deschide, în 2013, o reprezentanţă în Malayezia, cea de a treia din Asia, a declarat, la rândul lui, Mihai Andriţoiu, vicepreşedinte al CCIB, la deschiderea târgului.

„Investitorii malayezieni sunt, în aceste zile, în discuţii cu conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa pentru construirea unui terminal care să permită accesul mai facil şi mai ieftin al uleiului de palmier de pe vasele din port către România, dar şi spre alte ţări din zonă”, a mai spus Mihai Andriţoiu.

Dezvoltarea schimburilor comerciale cu ţări din spaţiul non-UE rămâne o prioritate a CCIB. Astfel, după recenta deschidere a reprezentanţei Camerei din Emiratele Arabe Unite, săptămâna viitoare va fi deschisă o reprezentanţă CCIB şi la Beijing.

„În 2011, exporturile în ţările non-UE au crescut, ca pondere, de la 10% la 30%, ajungând la 15 miliarde de euro”, explică Andriţoiu.

Exporturile Malayeziei în România au înregistrat o creştere de 25% de la 1,73 miliarde de euro în 2010 la 2,16 miliarde euro în 2011, în timp ce importurile au crescut cu 11,3%, de la 0,85 miliarde euro în 2010, la 0,94 miliarde euro în 2011. Ramura uleiului de palmier ocupă, în prezent, circa de 70% din terenurile agricole şi a contribuit la veniturile din exporturi cu 21,4 miliarde de euro în 2011.