Cea mai mare greşeală pe care o fac posesorii cardurilor de credit este că, în număr masiv, ei retrag cash de la bancomat, spun reprezentanţii Kiwi Finance şi ai Finzoom. Acest fapt generează perceperea unui comision de retragere, precum şi perceperea imediată de dobândă (DAE medie 31,75% la retragerea de numerar, potrivit Finzoom), de regulă mai mare decât dobânda-standard (DAE medie 21,9% la cumpărături).
În acest mod, clienţii pierd toate avantajele oferite de cardurile de credit – rate fără dobândă, cumpărături cu perioadă de graţie, reduceri la comercianţi, cash-back, acumularea de puncte bonus, asigurare gratuită de călătorie etc. -, expunându-se unor costuri uriaşe, de 21%-50%. Dacă retragerea de cash de pe un card de credit este făcută de la ghişeu, atunci costurile sunt şi mai mari. Există totuşi bănci care au carduri de credit cu perioadă de graţie la retragerea de numerar. În prezent, şase bănci oferă facilitatea de a retrage cash cu perioadă de graţie – Banca Transilvania (55 zile), ATE Bank (55 zile), Citigroup (54 zile), Intesa Sanpaolo (45 zile), Carpatica (55 zile) şi Marfin Bank (59 zile), potrivit datelor Finzoom.
Greșeli frecvente la cardurile de credit
De asemenea, este foarte importantă înţelegerea modului în care funcţionează perioada de graţie la cumpărături sau retragere de cash şi utilizarea acesteia corespunzător, spun brokerii de la Kiwi Finance. „Majoritatea clienţilor cred că dacă banca le-a spus că perioada de graţie e de 50 de zile, atunci pentru fiecare cumpărătură ei au graţie de 50 de zile, ceea ce îi face să suporte costuri neaşteptate“, spune Ruxandra Andrei, de la Finzoom.
Dacă perioada de graţie de 50 de zile, de exemplu, curge din prima zi a unei luni până în cea de-a 20-a a lunii următoare, atunci vom avea graţie maximă, de 50 de zile, doar pentru cumpărăturile făcute în prima zi a lunii. Dacă însă facem cumpărături în ultima zi a lunii, atunci perioada de graţie pentru acestea este de doar 21 de zile. Brokerii de la Kiwi Finance spun că un client ar putea să aibă beneficii reale, în termen de dobândă încasată, dacă îşi face cumpărăturile cu cardul de credit, le achită în perioada de graţie şi utilizează cash-ul pentru economisire.
Referitor la ratele fără dobândă, când faci achiziţii de la mai multe magazine partenere, trebuie mers la bancă pentru a cere un grafic cumulat de rambursare, fiind foarte greu de administrat de unul singur, spune Ruxandra Andrei.
Ea atrage atenţia că mulţi clienţi cad în capcana de a se limita la suma minimă de rambursat, care constă în dobândă standard + comisioane şi taxe + o mică parte din principal, în total circa 5%, şi nu urmăresc suma lunară de rambursat aferentă sistemului de rate fără dobândă.
Atenţie la modul în care se sting sumele datorate pe cardul de credit – întâi taxele şi comisioanele, apoi dobânda şi abia la urmă rata de principal. Astfel, dacă se greşeşte şi cu o sumă cât de mică minimul de rambursat, clienţii riscă să intre în penalităţi şi la Biroul de Credit. Disciplina financiară e foarte importantă în returnarea ratelor pentru a beneficia într-adevăr de dobândă zero la achiziţiile de la magazinele partenere. „De exemplu, din experienţa unei bănci cu portofoliu foarte mare de carduri de credit, peste 70% din clienţii care cumpără în rate cu dobândă zero nu respectă termenele de rambursare, ceea ce conduce la aplicarea imediată de dobândă“, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Ponturi pentru overdraft
„Trebuie să acţioneze ca o protecţie pentru situaţii neprevăzute, nu pentru retragerea integrală şi utilizare permanentă. Spre deosebire de cardul de credit, orice sumă utilizată din overdraft (retragere cash sau plata la comercianţi) generează perceperea de dobânzi“, arată Bidian. Practic, overdraftul e de preferat să fie folosit, în cazuri extreme, la retragerea de cash (de recomandat până în jumătate de salariu), mai degrabă decât cardul de credit, spune Ruxandra Andrei, întrucât dobânda la overdraft se calculează doar pe perioada scursă de la retragere până la data virării salariului, pe când la cardul de credit se percepe dobânda pe o lună întreagă.
Dobânda la overdraft se situează cu 0,5%-2,5% peste dobânda la creditul de nevoi personale din oferta băncii, spune specialista Finzoom.
Trebuie avut grijă dacă angajatorul întârzie virarea salariului, fapt ce atrage după sine prelungirea perioadei pentru care se percepe dobândă, sau la schimbarea angajatorului, care de multe ori face plata salariului într-un cont deschis la altă bancă.
32% reprezintă dobânda anuală efectivă (DAE) medie la retragerea de cash de pe cardurile de credt
Din experienţa unei bănci cu portofoliu mare de carduri, peste 70% din clienţii care cumpără în rate cu dobândă zero nu respectă termenele de rambursare.
Anca Bidian, CEO Kiwi Finance
Cele mai dese greşeli la folosirea cardului de credit şi a overdraftului
18 septembrie 2012, 22:34
Ultima modificare în 19 septembrie 2012, 01:34
Deşi oferă avantaje consistente, cardurile de credit şi descoperitul de cont creează clienţilor cele mai mari probleme din cauza folosirii inadecvate. Află aspectele-cheie despre acestea
Etichete: carduri,
credit,
overdraft,
sistem bancar
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Şeful ANL: Nu putem vinde case în pierdere de dragul de a încasa 2-3 lei
- Cât de riscant este să faci afaceri în România
- SENZAȚIONAL: DAN DIACONESCU A BLOCAT VÂNZAREA OLTCHIM: Privatizarea, amânată până în 20 septembrie
- DECIZIA FINANCIARĂ care va distruge lumea
- UPDATE Premierul Victor Ponta: Veniturile bugetare trebuie să crească. Să aibă statul bani pentru şcoli, spitale şi drumuri
- Spaniolii au retras masiv banii din bănci în iulie
- Senatul respinge obligativitatea service-urilor auto de a oferi clienţilor acces video la procesul de reparaţie
- A ÎNCEPUT RĂZBOIUL ECONOMIC: China amenință, Japonia își închide companiile
- Honda şi alte companii nipone îşi suspendă activitatea în China
- Eurodeputat: Imigranţii „împut” Roma