”Chiar mâine voi avea o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor implicate în acest proces, ca să analizăm în detaliu, pentru că sunt foarte multe efecte care vor interveni la nivelul zonei bancare. Să ne reamintim faptul că peste 80% din băncile aflate în România provin din bănci aflate în statele membre ale zonei euro, deci este evident că impactul va fi major. Suntem în plină analiză, sperăm ca într-un orizont de timp acceptabil să putem finaliza aceste discuţii şi să ne definim poziţia”, a spus Orban, citat de Agerpres.
El a menţionat că România urmăreşte, în negocieri, în primul rând să aibă un rol bine definit în luarea deciziilor din zona bancară europeană.
”Sunt câteva lucruri fundamentale, linii roşii în negociere, care ţin de faptul că vrem să contăm în instituţii, vrem să ne afirmăm opiniile în aceste discuţii, vrem să avem un rol în luarea deciziilor pe această zonă. E destul de greu să ia alţii decizii, să nu ai niciun fel de posibilitate să le influenţezi pe acestea şi efectele asupra ta să fie foarte mari. (…) Deocamdată, vorbim de un set de propuneri ale Comisiei Europene, care reprezintă prima etapă a uniunii bancare şi, desigur, acestea vor fi foarte serios negociate atât la nivelul Consiliului, cât şi al Parlamentului European”, a explicat Leonard Orban.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, miercuri, la dezbaterea ”Uniunea Europeană la răscruce?”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.