Românii sunt cei mai buni platnici ai facturilor comparativ cu alţi europeni, 92,2 din totalul facturilor emise într-un an pentru persoane fizice fiind achitate la termen, relevă ediţia 2012 a studiului agenţiei de colectare a creanţelor EOS KSI, prezentat marţi de directorul general al reprezentanţei din România, Georg Kovacs, transmite Agerpres.
Pe de altă parte, dacă întârzie cu plata unei facturi, românii nu o mai plătesc deloc, fiind ‘campioni’ detaşaţi în Europa la acest capitol, sumele nerecuperabile (pierderi efective pentru companiile emitente) reprezentând 11,4% din totalul facturilor emise pentru persoanele fizice.
‘Românii sunt foarte buni platnici, companiile au încercat să îşi păstreze doar clienţii buni platnici, problema este că, atunci când întârzie cu o singură plată, lucrurile degenerează şi nu se mai achită nimic’, a declarat Georg Kovacs, la prezentarea studiului realizat în 10 state europene – Rusia, România, Bulgaria, Grecia, Slovacia, Polonia, Germania, Spania, Belgia şi Marea Britanie.
Alţi buni platnici ai facturilor emise pentru persoane fizice sunt ruşii (90% din totalul facturilor sunt achitate la termen), explicaţia companiei EOS KSI fiind aceea că în cele două state companiile sunt foarte atente cu solvabilitatea clienţilor şi le acordă termene de plată scurte.
Comparativ, numai 69,5% dintre greci achită facturile la timp, 71,9% dintre bulgari, 70,1% dintre spanioli, 72,4% dintre britanici. Chiar şi germanii, un exemplu clasic de disciplină pentru români, stau mai slab la acest capitol, cu un procentaj de 82,4%.
Companiile româneşti îşi achită facturile la termen în proporţie de 74,8%, un procentaj de asemenea mai ridicat comparativ cu majoritatea celorlalte state europene.
Comparaţia dintre sectoare arată că clienţii cei mai de încredere sunt cei din sectorul industrial, iar cei mai indisciplinaţi sunt clienţii companiilor din comerţ şi din domeniul serviciilor.
Procentajul plăţilor efectuate la timp a crescut în 2012, de la 67% în 2007, înainte de criză, la 69,1% în 2010, 68,7% în 2010 la 83,5% în 2012.
Aproximativ 25% din toate plăţile (ca valoare) sunt efectuate după expirarea termenului de plată, 25,4% în cazul persoanelor fizice şi 27,4% în cazul persoanelor juridice.
În comerţ, aproximativ o factură din trei este achitată abia după expirarea termenului de plată.
De asemenea, companiile româneşti înregistrează cea mai mare cotă a creanţelor declarate pierdere (care nu mai sunt achitate deloc) – 11,4% în cazul persoanelor fizice şi 9% pentru persoane juridice, faţă de 8,3%/8,2% în Bulgaria, 2,5%/1,9% în Germania, 1,9%/2% în Marea Britanie, 2,4%/4% în Rusia