Aproape că nu este român, fie el ortodox sau de altă confesiune, contribuabil la bugetul de stat sau nu, care să nu se fi întrebat cu indignare măcar o singură dată cât contribuie statul român la salariile preoților din Biserica Ortodoxă Română.
Pe cifre, răspunsul a venit chiar de la instituția în cauză, care a trimis ieri un comunicat de presă în care a explicat într-un mod mai explicit decât orice altă comunicare făcută de BOR până acum.
Ce trebuie reținut:
1. Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, având o contribuţie de aproximativ 60%.
2. Restul salariilor, precum și impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, se mai arată în comunicat.
3. Sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de stat.
4. Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.
5. Din cei aproximativ 8. 500 de călugări şi călugăriţe ortodocşi, numai stareţul/stareţa şi preotul slujitor din mănăstiri primesc contribuţie de la bugetul de Stat la salariu, adică doar câteva sute de persoane, se arată în comunicat.