„O sumă de 119 euro pe hectar va veni de la Uniunea Europeană, iar 50 de euro pe hectar de la bugetul de stat. Este foarte important acest lucru pentru problemele agricultorilor întrucât de ani buni plata pe suprafaţa a fost ciuntită. A rămas, însă, în discuţie subvenţia la bovine. MADR a propus o sumă de 450 de lei pe cap de animal, 50 de lei în plus faţă de anul trecut, dar noi nu am fost de acord pentru că şi sectorul de bovine a fost afectat în acest an ca şi celelalte sectoare. Noi am propus 550 lei pe cap de animal. La ovine a rămas plafonul maxim de 40 de lei pe cap de animal pentru că aici, din păcate, este plafonul maxim negociat cu UE şi nu mai putem suplimenta acestă sumă”, a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei AGROSTAR, la finalul negocierilor cu conducerea Ministerului Agriculturii.
Acesta a precizat că a solicitat extinderea ajutorului de minimis şi la sectorul pomicol şi cel viticol pentru că şi aceste sectoare au avut probleme în 2012, nu numai legumicultura.

„Am cerut ministrului să extindă ajutorul de minimis şi la sectorul pomicol şi cel viticol pentru că şi acolo au fost probleme din cauza secetei. Cei 170 de euro pe hectar împreună cu ajutorul de minimis, care va ajunge la 190-200 de euro reprezintă o sumă importantă pentru agricultori. Vom primi bani în avans pentru plata pe suprafaţa, un procent de 60-70%. Sperăm acelaşi procent şi la bovine după ce vom finaliza negocierile în cursul săptămânii viitoare”, a mai spus şeful Agrostar.

Conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat vineri o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Federaţiei AGROSTAR, dar şi cu fermierii din cadrul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. Consultările cu reprezentanţii producătorilor agricoli au loc în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern care se referă la sprijinul pe suprafaţă pe care îl vor primi agricultorii în perioada bugetară 2012-2013.

Sursa: Agerpres