Guvernul Franţei a adoptat vineri bugetul pe 2013 promiţând că va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB, transmit AFP şi Reuters.
Proiectul prevede taxe suplimentare de 20 miliarde de euro asupra persoanelor fizice şi juridice, reducerea cheltuielilor guvernamentale cu 10 miliarde de euro, combinate de economii de 4,4 miliarde de euro deja votate de Parlament şi economii de 2,5 miliarde de euro la asigurările de sănătate.
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusă la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, în 2013.
În condiţiile în care datoria publică a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel după 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Franţei, nu numai în rândul partenerilor din zona euro ci şi pe pieţele financiare.
Guvernul a anunţat că bugetul pe 2013 este primul dintr-o serie de măsuri menite să ducă la reducerea deficitului la 0,3% din PIB până în 2017, după ce anterior susţinuse că va ajunge la un deficit zero până atunci.
Guvernul a confirmat introducerea unei super taxe temporare de 75% pentru câştigurile ce depăşesc un milion de euro şi 45% pentru veniturile ce depăşesc 150.000 de euro. Ambele măsuri ar urma să aducă venituri de aproximativ o jumătate de miliard de euro. Taxele mai ridicate pe dividende şi alte investiţii împreună cu scăderea unor reduceri de taxe existente vor aduce încă câteva miliarde.
Banca Centrală a Franţei a confirmat în 10 septembrie estimarea sa anterioară conform căreia Produsul Intern Brut al celei de-a doua economii a zonei euro a înregistrat un declin de 0,1% în trimestrul trei din 2012, după trei trimestre consecutive de stagnare a activităţii economice.
Ultima perioadă de recesiune cu care s-a confruntat Franţa a fost în primăvara lui 2009, iar de atunci economia ţării a fost afectată de criza din zona euro, care a provocat scăderea încrederii consumatorilor şi a oamenilor de afaceri.
Economia franceză a înregistrat o creştere zero în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Este al treilea trimestru consecutiv în care Produsul Intern Brut al Franţei înregistrează o creştere zero.
Economiştii sunt sceptici faţă de capacitatea guvernului de a îndeplini ţinta de deficit şi au avertizat că efectul reducerii cheltuielilor şi al majorării taxelor va face dificilă obţinerea unei creşteri economice de 0,8% în 2013 şi de 2% în 2014, pe care se bazează datele din buget.
Sursa: Agerpres