Astfel, în cursul lunii august a.c., rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,1%, aflându-se în creştere uşoară faţă de datele din iulie, însă în diminuare cu 0,4% comparativ cu august 2011.

Potrivit INS, numărul şomerilor, cu vârste între 15 şi 74 ani de ani, estimat pentru luna august din anul curent este de 692.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă, când se înregistraseră 694.000 persoane, dar şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (729.000).

În ceea ce priveşte evoluţia numărului de şomeri împărţiţi pe sexe, ponderea bărbaţilor este mai mare cu 1,1% faţă de cea a femeilor, valorile fiind 7,5% în cazul persoanelor de sex masculin, respectiv 6,4% în cazul celor de sex feminin.

Totodată, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,8% pentru luna august 2012, din care 6,2% în cazul bărbaţilor şi 5,1% în cel al femeilor.

În ansamblu, numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 74,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august din acest an.

Sursa datelor INS o constituie Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO) care se realizează trimestrial, în conformitate cu Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr. 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană.

Şomerii înregistraţi sunt persoanele aflate în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), şi care beneficiază de prevederile legislaţiei privind protecţia socială a şomerilor.

Conform definiţiei internaţionale BIM, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. (Sursa: Agerpres)