”S-a aprobat un memorandum care ne dreptul să acordăm aceste ajutoare de urgenţă. Aceste ajutoare de urgenţă se vor acorda după terminarea unor anchete sociale printr-o hotărâre de guvern, pentru că (ajutorul financiar – n.r.) se va aproba pe fiecare persoană în parte, în urma anchetei desfăşurate. Acest ajutor de urgenţă nu este un ajutor global, este un ajutor dedicat persoanelor care într-adevăr au o urgenţă”, a spus Mariana Câmpeanu, citată de Agerpres.
Ea a afirmat că angajaţii Oltchim vor beneficia de acest sprijin financiar ‘în două-trei săptămâni, atunci când va fi pus în funcţiune mecanismul” privind ajutoarele sociale.
”În acest moment există mecanismul de plată a restanţelor salariale. Dacă acest lucru se întrerupe din diverse motive – nu ştiu ce se întâmplă cu această privatizare – atunci o să intervenim noi, ca să putem acoperi acest gol. Până una alta, nu ştim care va fi rezultatul (negocierilor cu privire la privatizarea Oltchim – nr.r)”, a adăugat ministrul.
Potrivit acesteia, Executivul va acorda sprijin financiar angajaţilor Oltchim ”într-o perioadă de criză”, după ce se va fi clarificat situaţia cu privatizarea combinatului. ”Acel ajutor de urgenţă se va da într-o perioadă de criză. Acum suntem într-un proces de desfăşurare, legal, nu putem interveni cu altă măsură. O să se instituie, dacă nu vor fi viraţi astăzi banii la buget, o administrare specială, care va încerca să redreseze activitatea de acolo şi să dăm drumul cât mai repede la activitatea productivă din acea instituţie. Până una alta s-au plătit nişte restanţe. Urmează să se plătească şi alte salarii. Dacă va interveni o situaţie de criză, atunci vom interveni şi noi”, a arătat Mariana Câmpeanu.
În opinia ei, situaţia de criză va apărea ”într-o perioadă de două-trei luni, în care să nu existe posibilitatea de a se plăti salariile”.