Ministrul de finanţe Yannis Stournaras îi primeşte, de la ora 11.00 GMT, pe reprezentanţii troicii /Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional/, pentru a se stabili dacă economiile prevăzute în pre-proiectul de buget pe 2013 sunt suficiente pentru deblocarea noii tranşe.

Măsurile se referă la anii 2013-2014, jumătate dintre ele urmând să fie incluse în pre-proiectul de buget ce va fi înaintat parlamentului luni, în jurul orei 13.00 GMT, a indicat Ministerul de Finanţe. Votul final asupra proiectului de buget este aşteptat în termen de două luni.

Delegaţia troicii, formată din germanii Matthias Mors (UE) şi Klaus Masuch (BCE), şi danezul Poul Thomsen (FMI), urmează să se întâlnească, în cursul serii, şi cu premierul Antonis Samaras.

Cele 31,5 miliarde de euro, aşteptate de economia Greciei ”precum pământul însetat ploaia” – după cum declara Samaras la sfârşitul săptămânii trecute – sunt destinate în principal recapitalizării băncilor elene, care au suferit pierderi importante în cursul operaţiunii de ştergere a unei părţi din datoria suverană la începutul anului.

Conform unei surse din Ministerul de Finanţe, măsurile de austeritate includ tăieri de circa 7 miliarde de euro din pensii, din salariile anumitor categorii de bugetari (judecători, cadre universitare, poliţişti sau pompieri) şi din ajutoarele sociale.

Economii de aproape 3,5 miliarde de euro se vor realiza prin ”reforme structurale” în administraţie, mai ales prin pensionarea anticipată a circa 15.000 de funcţionari. În fine, veniturile fiscale ar trebui să crească cu 3 miliarde de euro în următorii doi ani.

Încheind luni de discuţii tensionate, cele trei partide din coaliţia de guvernare – Noua Democraţie, PASOK şi stânga moderată – au aprobat joi seară acest nou pachet de măsuri dureroase, în pofida nemulţumirii sociale.

După greva generală de miercuri, când peste 50.000 de persoane au manifestat la Atena şi Salonic, sindicatele se pregătesc pentru o nouă mobilizare în curând. Puternicul sindicat Genop al societăţii publice de electricitate Dei a început luni greve de 48 de ore.

Pe acest fundal tensionat, pieţele financiare au anticipat totuşi luni finalizarea negocierilor cu troica, începute în luna iulie.

Bursa din Atena a deschis luni la 754,76 puncte, în creştere cu 2,12%, reflectând un anumit optimism după ce banca franceză Credit Agricole a anunţat intrarea în negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vânzarea Emporiki, divizia sa din Grecia. După acest anunţ, preţul acţiunilor Alpha Bank a crescut cu 13% în jurul orei 08.00 GMT.