Nu este singura afacere construită de la zero de Florentin Banu și care a fost cumpărată de o multinațională. Aflați din articol cealaltă tranzacție majoră a lui Florentin Banu.

Primele două afaceri au dat faliment

Fost campion la badminton, Florentin Banu, 45 de ani, este unul dintre antreprenorii români care a demonstrat că poţi reuşi în afaceri chiar dacă porneşti de la zero.
A renunțat la facultate și a fost printre cei care au fugit din România pentru a avea un trai mai bun. Destinația aleasă: Austria. Aici a avut şansa să îl întâlnească pe antrenorul său de badminton, care l-a scutit de traiul în tabăra de refugiaţi Traiskirchen.
"Am plecat imediat ce am avut ocazia. România era o închisoare înainte de ’89. Am condus un taxi la Viena pentru aproape 3 ani, timp în care mi-am făcut toate planurile de afaceri", declară Banu.
Întors în ţară, în 1992, acesta a deschis mai multe magazine de carne şi o discotecă, însă ambele afaceri au dat faliment. Click aici pentru sfaturi utile despre cum să începi o afacere.

Istoria napolitanelor Joe

După doi ani a urmat o nouă încercare, care i-a adus şi primul succes. Este vorba despre Joe. El a început producţia într-un garaj, dar s-a dezvoltat, în cele din urmă angajând peste 300 de lucrători. La sfârşitul anilor 2000, cu o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, Joe controla circa 65% din piaţa de napolitane românească.  În anul 2000, Banu a vândut Joe pentru mai multe milioane de dolari gigantului Nestle. Multi-naţionala a decis să păstreze numele de brand.
Un an mai târziu, Banu a investit o parte din bani în lanţul de supermarketuri Artima, care a ajuns la 14 unităţi în patru ani. Aceasta afacere a fost cumpărată, în anul 2005, de fondul de investiţii PEF (Polish Enterprise Fund), pentru 17 milioane de euro.

1 milion de euro- suma necesară pentru a porni o afacere

În prezent, omul de afaceri timişorean are afaceri în domeniul maselor plastic și sălilor de sport. Interpart Production este o companie care se ocupă cu mase plastice şi matriţe, în special pentru industria auto. Banu mai deţine însă şi complexul sportiv Banusport şi firma de construcţii Banuconstruct.

Antreprenorul spune că în România este mult mai uşor să faci afaceri decât în străinate şi încă sunt multe domenii din care se pot face bani. Unul dintre acestea ar fi industria prelucrătoare, potrivit lui Banu, care remarcă, însă, lipsa oamenilor cu studii în domeniul tehnic.  În ceea ce priveşte suma necesară pentru a porni o afacere, Banu o estimează la un milion de euro, afirmând că ţine mult şi de domeniu. Sfatul său pentru tineri antreprenori este "dacă vor să intre în afaceri, să calculeze de zece ori înainte de a lua o decizie, iar cei care vor un credit să calculeze de 100 de ori înainte. Asta nu înseamnă să nu pornească  la drum dacă au o idee în care cred". Florentin Banu, care are în prezent o avere de peste 10 milioane de euro, îşi aduce aminte că în copilărie visul să era să aibă un automobil Dacia până la vârsta de 30 de ani. Acum îşi permite orice automobil de lux.