Este adevărat că există în prezent o întrerupere de finanțare a buselor, însă studenții care studiază în străinătate prin program nu ar trebui să aibă probleme cel puțin în primul semestru univesitar, 2012-2013.
Agențiile Naționale responsabile de Programele de Învățare de Durată Lungă au primit destule fonduri de la CE pentru a acoperi bursele. CE ține legătura permanent cu aceste agenții și lucrează totdată cu Autoritatățile Bugetare (Parlamentul European și Guvernele țărilor membre), pentru a se asigura că acestea realizează importanța acestui program pentru mobilitatea studenților europeni.
Între timp, CE spune studenților să nu aibă nici cea mai mică îndoială în a aplica la o bursă Erasmus, care le-ar putea schimba viața.
Problema finanțării Erasmus a fost ridicată de eurodeputatul francez Alain Lamassoure, preşedinte al Comisiei de buget a Parlamentului , are a avertizat că Programul Erasmus şi Fondul social nu mai au bani, iar alte programe europene vor intra imediat în incapacitate de plată dacă statele membre ale Uniunii Europene refuză să majoreze bugetul comunitar în 2012.
"Fondul social european se află în încetare de plată de la începutul lunii şi nu mai poate efectua rambursări către state", a declarat Lamassoure în cadrul unei conferinţe de presă.
"Săptămâna viitoare va veni rândul Erasmus, programul pentru studenţi, iar la sfârşitul lunii, programul pentru cercetare şi inovare nu va mai avea bani", a adăugat el.
Vina aparţine guvernelor, care au tăiat bugetul pe 2012, limitând cheltuielile la 129 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o reducere de 4 miliarde de euro comparativ cu propunerile Comisiei şi Parlamentului European, pentru a fi în linie cu austeritatea impusă în Europa de criza financiară.