”Este destul de clar că progresele la nivelul angajamentului în privinţa reformelor este perceptibil şi semnificativ şi este de asemenea clar că este nevoie să se facă mai mult. Vedem progresele înregistrate, observăm necesitatea unei reforme mai profunde”, a afirmat şeful BCE.

Luna trecută, Reuters prezenta un document aparţinând adjunctului ministrului elen de finanţe, Christos Staikouras, în care se arăta că Grecia ar putea rostogoli obligaţiunile sale deţinute de BCE pentru a rezolva posibilul deficit de finanţare în următorii ani. Deja guvernul de la Atena a recunoscut că nu a reuşit să îndeplinească obiectivele asumate în schimbul ajutorului internaţional, iar oficialii UE au speculat că Grecia ar putea avea nevoie de o nouă restructurare a datoriei.

Oficialul elen susţine că o soluţie pentru acoperirea deficitului de finanţare al Greciei ar fi extinderea scadenţei datoriei elene deţinută de BCE.

Până acum, BCE a refuzat să se confrunte cu pierderi din cauza bondurilor achiziţionate în ultimii ani pentru a sprijini Grecia.

Grecia a reluat săptămâna trecută negocierile cu creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI), vizând deblocarea următoarei tranşe de împrumut, de 31,5 miliarde de euro, în schimbul noilor măsuri de austeritate ce prevăd economii de 13,5 miliarde de euro. (Sursa: Agerpres)