”BCE nu poate iniţia finanţarea monetară şi nu poate înlocui ceea ce alte state membre trebuie să facă … este prea uşor să crezi că BCE poate înlocui acţiunile guvernelor sau inexistenţa lor, tipărind bani. Asta nu se va întâmpla”, a declarat Mario Draghi în faţa Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare.
În repetate rânduri Mario Draghi a explicat că este de competenţa guvernelor să-şi pună în ordine finanţele şi economiile. Şi la reuniunea de politică monetară a BCE de săptămâna trecută Draghi a insistat din nou că, în urma recentelor măsuri anticriză adoptate de BCE, cu certitudine acum este rândul guvernelor să acţioneze. Aceeaşi a făcut-o marţi şeful BCE şi în faţa Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare.
”Zona euro face progrese importante spre realizarea unor fundaţii stabile şi solide. Am încredere că în octombrie şi decembrie liderii îşi vor reafirma angajamentul pentru ireversibilitatea euro, acceptând viziunea noastră pe termen lung privind economia şi uniunea monetară”, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene.
Acesta a avertizat că procesul de ajustare ”poate fi dureros pe termen scurt, din punct de vedere politic şi economic”.
”Sunt încrezător că zona euro şi membrii ei care se confruntă acum cu probleme vor ieşi din criză având economii mai solide, iar această evoluţie va fi în beneficiul tuturor cetăţenilor Europei”, a declarat Mario Draghi.
Acesta anunţase săptămâna trecută că Banca Centrală Europeană este pregătită să achiziţioneze obligaţiuni ale statelor din zona euro dacă acestea sunt de acord să accepte programe de reabilitare fiscală.
Luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achiziţionare a bondurilor, OMT, care va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani.
Ţările care doresc ca BCE să le achiziţioneze obligaţiunile vor trebui să accepte anumite condiţii, care vor fi parţial monitorizate de FMI, a explicat Mario Draghi, adăugând că aceste achiziţii nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurări că BCE va ajuta numai statele care acceptă şi implementează condiţiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achiziţiona, de asemenea, obligaţiuni.
Spania ar putea fi primul stat din zona euro care va beneficia de noul program al BCE, deşi încă nu a făcut oficial o pentru un pachet complet de asistenţă financiară. (Sursa: Agerpres)