În ciuda celui mai bun trimestru din istoria sa în termeni de eficienţă, combinatul de la Galaţi e încă pe pierderi pe o piaţă dificilă şi cere urgent un contract „corect“ de electricitate
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi ar putea încheia anul acesta cu o producţie apropiată de cea din 2011, de 1,6-1,7 milioane tone, ceea ce înseamnă cam jumătate din producţia dinainte de criză. Pentru anul viitor, producţia e estimată să se menţină la acest nivel.
„Vedem că piaţa încetineşte în acest trimestru (al treilea, n.red.) şi credem că 2013 va fi cam în acelaşi registru ca 2012. În privinţa rezultatelor financiare, acestea nu vor fi mai bune ca anul trecut, dar vor fi diferenţe, pentru că o bună parte din pierderi vin de fapt din primul trimestru. Dacă mă uit la indicatorii tehnici din trimestrul III, sunt, probabil, cei mai buni din istoria combinatului. Dar chiar şi aşa, nu suntem în poziţia de a face profit, pentru că piaţa cere şi mai mult“, spune Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi.
Potrivit lui, combinatul e prins între preţurile materiei prime şi ale energiei şi preţurile finale din piaţă. „Singura soluţie pentru noi e să continuăm să întărim cât mai mult eficienţa“, spune el.
El reclamă, în primul rând, condiţiile dificile din piaţă şi, în al doilea rând, preţurile materiei prime şi lipsa unui contract „corect“ de electricitate. „Chiar şi atunci când dăm rezultate foarte bune, cum a fost în trimestrul III, chiar şi atunci avem dificultăţi. În al doilea rând, vorbim de preţurile materiilor prime şi, de asemenea, de costurile privind energia. În afara condiţiilor excepţionale de anul acesta, nu am reuşit să negociem un nou contract pentru electricitate, dar avem nevoie de un contract multianual, la un preţ corect, la tipul de electricitate şi la volumele de care avem nevoie“, spune Bruno Ribo.
Care este prețul corect?
„Nu e rolul meu să spun asta, dar cu siguranţă nu e preţul pieţei pentru ziua următoare (PZU). Ar fi imposibil, sângerăm financiar luând energie de pe PZU. Nu putem vorbi de un discount faţă de acest preţ, pentru că nu e relevant mecanismul pentru felul de producţie pe care o avem. Trebuie să construim mecanismul corect, şi ce am văzut recent au fost mişcări în direcţia bună. De nouă luni nu avem un contract ferm şi cumpărăm de pe PZU“, explică el, amintind că ArcelorMittal e al doilea consumator de energie din România, după Alro. Presa a relatat că, pentru 2011, ArcelorMittal Galaţi a cumpărat energie electrică de la Hidroelectrica la un preţ de 130 lei/MWh, cu 25% sub preţul mediu din piaţă. Acum, preţul mediu de pe PZU se situează pe la 175 lei/MWh.
Cea mai mare problemă de mediu din trecut a combinatului, şi anume, bateria de cocs, a fost rezolvată, fiind închisă în 2009 – cocsul este adus acum de la o firmă din grup, la un preţ şi o calitate foarte bune. Odată cu această decizie, poluarea atmosferică s-a redus drastic în Galaţi, care a devenit unul din cele mai bune oraşe din România în privinţa calităţii aerului, spune Bruno Ribo.
Principala preocupare a celor de la combinat este acum halda de zgură, care, conform cerinţelor din autorizaţia integrată de mediu, trebuie închisă în 2014. Conducerea doreşte amânarea închiderii haldei pentru 2020 sau 2024, pentru a putea recicla cât mai mult din fierul vechi care este acolo. „Închiderea acestei halde nu ar fi o soluţie prietenoasă pentru mediu, deoarece toate aceste resurse s-au produs la timpul lor cu foarte multă energie, cu multe emisii de carbon. Prin închidere, foarte multe resurse ar rămâne acolo“, explică Ribo.
Din cele circa 55-60 milioane de tone de zgură şi fier, s-ar putea recicla circa 1,5-2 milioane de tone de fier vechi, iar o bună parte din zgură ar putea fi folosită la construcţia de drumuri comunale.
Reduceri de personal
Directorul combinatului spune că o problemă importantă în Europa şi Orientul Mijlociu e supracapacitatea (30%, pe medie), situaţia fiind valabilă şi pentru tabla groasă. „După sănătatea şi securitatea muncii, a doua prioritate pentru noi este să îmbunătăţim calitatea şi serviciile pentru clienţi. În termeni de calitate, vă pot spune că, în ultimii doi ani, am redus rebutul la o treime. Ne concentrăm asupra livrării comenzilor cât mai rapid, şi pentru asta am decis creşterea capacităţii de tablă groasă, pentru a evita unele gâtuiri la livrări. De aceea, am repornit recent Laminorul de tablă groasă nr. 1“, spune Ribo.
Pentru a îmbunătăţi eficienţa, conducerea are în vedere reducerea costurilor fixe, cum ar fi cele cu mentenanţa. Astfel, potrivit unui studiu exhaustiv, s-a identificat că 15% din posturi (angajaţi plus contractori) pot fi reduse, jumătate din această reducere urmând a fi efectuată până la finalul acestui an şi jumătate anul viitor. În primul rând, se doreşte o redistribuire a angajaţilor pe poziţii ocupate anterior de contractori, în paralel având loc un plan de plecări voluntare, nefiind vorba de concedieri.
Cine este Bruno Ribo
Născut în 1963, a absolvit ca inginer Ecole Nationale Superieure de Mines de Paris
Între 1989 şi 2009, a activat în industrii precum utilităţi, auto şi minieră
Din 2009, este director tehnic la ArcelorMital Galaţi şi Divizia de Sud Est
Din februarie 2012, este director general (CEO) al ArcelorMittal Galaţi