Anul agricol foarte bun din 2011, dar și politica investițională și munca susținută a fostului arbitru internațional i-au majorat substanțial valoarea afacerilor. Profitul său crește constant.
Nouă firme de producție vegetală și zootehnie, nouă fabrici de pâine, trei mori, trei firme deținătoare a 48.000 de hectare de teren agricol, o fabrică de lapte, una de ulei și biodiesel, silozuri pentru depozitarea a circa 300.000 de tone de cereale sunt doar câteva cifre care ilustrează mărimea businessului deținut de Adrian Porumboiu.
Începând din anul 1999, Porumboiu a renunțat la fotbal și cariera sa de arbitru internațional și se dedică integral afacerilor cu profil agricol. Mai târziu, acestea i-au permis să devină finanțatorul echipei de fotbal din Vaslui. Deține grupul de companii cu activități în agricultură și alimentație Racova Com Agro Pan Vaslui. Cele 48.000 hectare sunt cultivate prin intermediul a trei firme – Comcereal Vaslui, Agrocomplex Bârlad și R-Agro Falciu.
Adrian Porumboiu și-a dezvoltat un business integrat: producția agricolă de pe terenurile pe care le administrează este procesată aproape în totalitate în fabricile sale. Doar producția de grâu depășește capacitatea de procesare. Astfel, Adrian Porumboiu are nouă fabrici de pâine (două în județul Vaslui și şapte în județul Suceava) și trei mori care le deservesc. „Numai în fabrica de pâine de la Gura Humorului am investit anul trecut 1,5 milioane de euro. Ulerom, fabrica de ulei deținută de omul de afaceri vasluian, folosește ca materie primă rapița și floarea-soarelui cultivate de el, dar cumpără și de la alți producători agricoli.
De asemenea, Adrian Porumboiu deține fabrica de prelucrare a laptelui Ilvas, care utilizează ca materie primă laptele obținut de la două ferme proprii și care produce laptele Vio. Capacitatea de producție a fabricii de lapte este de 1.200 de tone pe zi. Nici vinurile nu au fost uitate. Cele 100 de hectare de viță-de-vie pe care le are la Vaslui produc vinul Colinele Tutovei.
Produce mai mult decât consumă
Poate procesa doar jumătate din producția de grâu – cultivă anual circa 25.000 de hectare – cealaltă jumătate fiind vândută. Pentru a minimiza pierderile generate de un an agricol 2012 prost, cotațiile grâului ajung la sume amețitoare, fermierii încercând astfel să facă rost de banii necesari pentru a relua producția. Anul trecut, de exemplu, cotaţia grâului a atins înainte de recoltă maximul de 219 euro/tonă în data de 13 iulie, iar şapte zile mai târziu preţul s-a redus cu o treime, la 149 euro/tonă, arată statistica oficială a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Anul acesta, prețul grâului în timpul recoltării a ajuns la 210 euro/tonă, iar săptămâna trecută cotațiile la bursa cerealelor erau de 247 de euro pe tonă. Precizăm că, în acest an, Adrian Porumboiu a cultivat 27.900 de hectare de grâu, fiind fermierul român cu cea mai mare expunere pe această cultură.
Adrian Porumboiu mai deține și o rețea de 282 de magazine proprii în întreaga Moldovă. Cifra de afaceri la nivelul firmelor din Racova Grup a fost de 200 de milioane de euro în 2011, „în timp ce profitul operațional a fost de 5% din cifra de afaceri“, după cum el însuși declară. Despre planurile de viitor, Porumboiu nu dorește să facă vreun comentariu, dar recunoaște că e în continuare preocupat de achiziția de teren arabil.
115 mil. euro era evaluarea averii realizată de Top 300 cei mai bogați români la ediția din 2011. Afacerile sale au crescut.