Casele de licitaţie serioase pun la dispoziţia adjudecatarilor obiectelor de artă documente cu privire la originea şi autenticitatea acestora.
Săptămâna trecută, a avut loc la Casa Capşa o licitaţie de artă organizată de Casa de Licitaţii Ara Art Collection. Deşi au participat circa 70 de iubitori de artă, multe dispute au avut loc prin telefon, unii cumpărători dorind să-şi păstreze anonimatul. „Lupta” pentru tablouri a fost pasionantă, desfăşurându-se chiar şi în opt „paşi”. În această situaţie, preţul de pornire a crescut considerabil, în cazul unei lucrări a lui Alexandru Ciucurencu ajungându-se chiar aproape la dublu, prețul de adjudecare fiind de 8.000 euro.
Pentru a evita orice fel de comentariu asupra lucrărilor avangardiste, Ara Art a oferit informaţii suplimentare, însemnând documentele justificative ce au fost înmânate cumpărătorilor. Astfel, Marcel Iancu provenea de la Casa Keben din Israel, Jacques Herold dintr-o colecţie pariziană – pe versoul lucrării este marcată data (1954) semnată, dimensionată în cerneală şi în franceză de către artist. Victor Brauner, vândut cu 2.400 de euro, a fost adus de la Casa Fernando Duran din Madrid, Spania, iar Mimi Şaraga Maxy are semnătura în semimonogramă pe faţă, pe verso existând semnătura completă a artistei.
Cele mai disputate lucrări
Constantin Piliuţă, 8 paşi, de la 460 la 750 euro
Ligia Macovei, 7 paşi, de la 500 la 800 euro
Mimi Şaraga Maxy, 7 paşi, de la 650 la 950 euro
Alexandru Ciucurencu, 6 paşi, de la 5.500 la 8.000 euro
Samuel Mutzner, 5 paşi, de la 6.000 la 8.000 euro
Jaques Herold, 5 paşi de la 1.700 la 2.200 euro