Record istoric: Schimburile comerciale cu Cehia au depăşit 2 mld. euro în 2011

Evoluţia schimburilor comerciale dintre România şi Republica Cehă a marcat un record istoric, depăşind anul trecut două miliarde de euro, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, a declarat joi, la Romexpo, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, la Forumul de investiţii România-Cehia.

”În ultimii ani, exporturile României în Cehia au crescut, rămâne totuşi un dezechilibru în balanţa comercială şi de aceea încurajez firmele din România să fie mai incisive în identificarea oportunităţilor de afaceri din Republica Cehă”, a spus oficialul român.

Ministrul de Externe a afirmat că există numeroase oportunităţi de afaceri la nivel bilateral insuficient exploatate şi încurajează mediul de afaceri să fie extrem de activ în această direcţie, precum şi cooperarea economică româno-cehă pentru accesarea unor pieţe terţe, acolo unde fiecare stat are avantaje competitive specifice.

”Evoluţiile din ultimii ani au impus o reorientare strategică a structurii internaţionale a producţiei şi a comerţului către economiile emergente sau zone mai puţin afectate de criză. În acelaşi timp însă, intensificarea schimburilor comerciale cu parteneri de tradiţie precum Republica Cehă şi identificarea de noi oportunităţi de cooperare reprezintă o prioritate constantă a Guvernului Român”, a spus Corlăţean, citat de Agerpres.

Ca oportunităţi majore de investiţii în România, el a menţionat transporturile şi infrastructura, agricultura, protecţia mediului, industria alimentară, energia, în special cea regenerabilă, turismul, sectorul IT şi comunicaţii, sistemul sanitar şi sectoarele conexe industriei auto.

Ministrul de Externe a menţionat că România a revenit din 2011 pe o pantă de creştere economică şi în acest an se aşteaptă o creştere a PIB de aproximativ 1%.

”Recent FMI a inclus România în cele patru ţări din Europa Emergentă care vor înregistra în 2012 o evoluţie economică pozitivă iar pentru 2013 estimează o creştere economică de aproximativ 2,5 %, cea mai mare dinamică din regiune, după Slovacia”, a mai spus Corlăţean.

Ministrul de Externe a mai enumerat printre oportunităţile de investiţii parcul industrial Jucu de la Cluj, proiectul de înaltă tehnologie a laserului de la Măgurele, care include o componentă din Cehia şi una din Ungaria, precum şi investiţia cehă de la Fântânele-Cogealac, unde va fi cel mai mare producător de energie eoliană din Europa.

În cadrul forumului, ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg a invitat firmele româneşti să îşi deschidă birouri în Cehia.

”România este foarte importantă pentru noi, ca un punct de plecare spre Marea Neagră şi de acolo mai departe, dar cred că şi oamenii de afaceri din România ar fi bine să îşi dea seama că din Cehia fac numai două-trei ore către triunghiul de aur al Europei Milano – Munchen – Rotterdam. Cred că acesta este motivul pentru care oameni din ţări bogate – Germania, Olanda, Belgia, precum şi coreeni şi japonezi îşi înfiinţează firmele în Cehia”, a declarat Schwarzenberg.