Unii cred că n-ar trebui să ne luăm prea multe precauțiuni atunci când gustăm un vin. „Până la urmă, este doar o sticlă de vin!“, obișnuim să ne spunem. „Ideea este să mă bucur de ea cât mai ușor cu putință, nu să-mi pierd vremea cu cine știe câte ritualuri înainte să-l beau!“. Cu toate acestea, este foarte important să „scoți“ dintr-un vin tot ce-i mai bun, iar pentru asta nu trebuie decât să respecți câteva reguli destul de simple, pe care cu toții le-am ignorat la un moment dat, dar pe care de fapt poți să le bifezi fără prea mare bătaie de cap. Și rezultatul îți va răsplăti înzecit aceste eforturi.
De pildă, vinul trebuie servit la temperatura potrivită. Dacă este rece poate fi foarte fresh, însă răcitul excesiv poate să-i taie din arome și să-i accentueze taninurile, situație în care vinul poate să ți se pară răcoritor, dar insipid. Temperatura ridicată, în schimb, stimulează evaporarea alcoolului și a componentelor volatile din vin, făcând vinul să pară prea ușor și fără prea mult corp. Este important să păstrezi vinul la o temperatură constantă, într-un loc răcoros și ferit de lumină. Iar temperatura la care îl servești depinde de culoarea, gustul și soiul din care provine.
Decantat și aerisit
Din păcate, nu întotdeauna vinul pe care îl cumpărăm cel mai des este și cel mai bun. Iar asta pentru că, în mod obișnuit, unii dintre noi cred că nu-i musai să ai tot timpul o sticlă de vin în casă și că la nevoie poți să îl cumperi și „în regim de urgență“, de pe drum, dintr-un supermarket sau de la magazinul din colț. Îi spunem „vin de masă“ și îl bem doar ca să avem ce bea. Dacă vă recunoașteți în această descriere, încercați să vă schimbați acest obicei. Să cumperi mai multe sticle odată din vinul preferat reprezintă o investiție până la urmă. În tot cazul, fie că ai parte de un vin ieftin, fie de unul scump, dacă e roșu ai face bine să îl decantezi înainte. Decantorul te ajută să cureți lichidul de eventualele sedimente, mai ales dacă vorbim despre un vin vechi, și îi permite vinului să „respire“ și să-și elibereze buchetul de arome, după ce a stat închis o bună bucată de timp în sticlă. Chiar și numai dacă îl torni într-o carafă și-l lași un pic să respire va ajuta la îmbunătățirea experienței tale.
Vinul trebuie aerisit. Povestea cu aerisitul este văzută deseori ca un snobism. Însă dacă te gândești un pic are sens. Vinul este produsul unor reacții chimice, care se petrec în marea lor majoritate departe de prezența oxigenului. Atunci când este eliberat, el are nevoie de câteva minute măcar să se „relaxeze“ ca să-și poată elibera aromele și să-și mai domolească aciditatea. Tot sub eticheta „snobism“ mai găsești și teoria cu vinul care trebuie servit în paharul potrivit. Vă invit să încercați și voi singuri acasă. Dacă vorbim de un vin alb, paharul poate să aibă o gură mai largă, dacă vorbim de unul roșu, cu cât este mai puțin expus la aer, cu atât poate să-și păstreze mai mult aromele. Iar în cazul spumantelor, sunt de preferat paharele mici, cu un volum cât mai mic expus la aer, pentru că nu ai vrea ca vinul să-și piardă repede din prețioasele bule.
Asocieri de evitat la masă
Și, în final, despre eterna alăturare dintre vin și mâncare. În general, poți să bei ce vin îți place la masă, dar de câteva combinații ar trebui totuși să te ferești dacă nu vrei să strici și mâncarea, și vinul. De exemplu, evitați să beți orice fel de vin dacă mâncarea conține anghinare (face vinul să pară foarte amar), să beți un vin roșu corpolent cu pește gras (face vinul să pară și mai taninos) sau vinuri dulci sau demiseci cu salate de vară sau legume la grătar (vinul va părea foarte apos și fără gust).
Și încă ceva: încearcă să dai vinului o a doua șansă. Presupunând că știi foarte bine ce cauți la un vin și ce-ți place, în afară de cazul în care prima întâlnire n-a fost un eșec total, trebuie să-i mai dai vinului o a doua șansă, dacă n-a fost convingător de la început. Sunt atâtea motive pentru care un vin poate să nu-ți placă și multe dintre ele n-au legătură cu licoarea în sine. Dacă ai respectat regulile de care am vorbit mai sus, iată câteva alte cauze posibile: vinul este bușonat, a avut un dop stricat, n-a fost păstrat în condiții optime, paharul era murdar, papilele tale gustative nu erau în cea mai bună formă (de exemplu, după o masă foarte condimentată). Cine a spus că relația cu vinul este ușor de întreținut?
Reguli de bună purtare cu vinul
18 octombrie 2012, 22:52
Ultima modificare în 19 octombrie 2012, 01:52
Când întâlnești un vin, trebuie să respecți câteva reguli de bună educație. Fie că ai cheltuit 10 lei sau 100 de euro pe sticla respectivă, trebuie să ții cont de câteva trucuri care te ajută să scoți tot ce-i mai bun din el.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook