”Taxarea inversă la cereale a fost o măsură bună pentru că s-a redus evaziunea pe această zonă, însă nu a fost la fel de benefică pentru sectorul de morărit şi panificaţie. Taxarea inversă a fost o măsură solicitată de România, dar care încetează de la 1 aprilie 2013. MFP este responsabil pe această zonă şi a făcut deja solicitarea de prelungire. Eu mi-aş dori să avem TVA redusă pe tot lanţul de producţie decât taxare inversă. Vom discuta această posibilitate în măsura în care bugetul va permite pentru că, din păcate, acum este grevat de foarte multe sarcini pe care le-a lăsat Guvernul precedent”, a adăugat şeful MADR, potrivit Agerpres.
Directorul general al Direcţiei Generale Legislaţie Cod Fiscal în Ministerul Finanţelor Publice, Doru Dudaş, a declarat marţi că MFP a făcut deja demersurile necesare pentru prelungirea taxării inverse la cereale pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de taxare inversă aprobată pentru Ungaria şi Bulgaria pentru a asigura o echilibrare în comerţul din zonă.
Conform estimărilor Asociaţiei Române a Comercianţilor de Cereale (ARCC), taxarea inversă la cereale şi plante tehnice poate aduce bugetului de stat un plus de circa 500 de milioane euro într-un an agricol. Taxarea inversă la cereale şi plante tehnice a fost introdusă de la 1 iunie 2011 pentru o perioadă de doi ani cu scopul de a reduce evaziunea fiscală de pe această piaţă.