Lloyd Blankfein, preşedintele director general al băncii Goldman Sachs, a atras atenţia recent la postul CNBC că "vârful fiscal" este o problemă "extrem de serioasă" care riscă să deturneze relansarea economică.
În lipsa unui acord între republicani şi democraţi în Congres privind modul de a reduce datoria colosală a guvernului american, un anumit număr de măsuri de relansare şi de reducere a taxelor se vor încheia la 1 ianuarie, urmând să intre în vigoare scăderi automate ale cheltuielilor publice. Conform estimărilor, acest lucru ar determina o contracţie de 3-5% a produsului intern brut al SUA.
Companiile americane, în plină perioadă de publicare a rezultatelor lor trimestriale, conturează un tablou sumbru pentru lunile următoare: multe dintre ele îşi înrăutăţesc previziunile pentru ultimele trei luni ale anului.
Unele se tem că situaţia dificilă se va prelungi şi dincolo de această perioadă şi că vor fi nevoite să facă disponibilizări şi să închidă uzine, printre aceste numărându-se producătorul de circuite electronice AMD, companiile de produse chimice Dow Chemical şi DuPont, producătorul de scutece şi şerveţele Kimberley-Clark sau constructorul auto Ford.
Blocajul bugetar din SUA constituie un veritabil punct negru, atrag atenţia numeroşi bancheri şi mari patroni.
În opinia lui Jeffrey Immelt, patronul conglomeratului General Electric, este vorba de "cea mai mare variabilă" care ameninţă anul 2013.
Potrivit lui Dave Cote, preşedintele director general al producătorului de echipamente industriale Honeywell, există "potenţial pentru o bună relansare economică" în SUA şi în lume "dacă guvernul îşi face treabă şi rezolvă problema vârfului fiscal". În caz contrar, el prezice "un potenţial dezastru".
Ameninţarea "vârfului fiscal" apasă asupra sectorului bancar, paralizând în special numeroase proiecte de fuziune şi achiziţii. Sectorul apărării este de asemenea serios ameninţat.
Reducerile bugetare automate ar urma să atingă 1.000 de miliarde de dolari în 10 ani. Jumătate din această sumă vizează Pentagonul, care s-a angajat deja la economii de 487 de miliarde de dolari în această perioadă.
Este o incertitudine "fără precedent" pentru sectorul apărării, care riscă că creeze "şocuri" în tot lanţul de aprovizionare, afirma încă din iulie preşedintele director general al Lockheed Martin, Bob Stevens.
Însă, în opinia lui Art Hogan, strateg bursier al Lazard Capital Markets, niciun sector nu se află la adăpost. "Este dificil pentru o companie să ştie ce va aduce anul următor dacă nu se ştie ce va însemna reducerea datoriei în termeni de taxe şi cheltuieli guvernamentale", a constatat el.
Prin urmare, multe companii îngheaţă angajările şi investiţiile, indiferent că este vorba de finanţe, industrie sau consum, a precizat Joel Naroff, economist independent. "Nu are rost să faci angajări dacă te îndrepţi spre recesiune", a adăugat el.
Un acord este puţin probabil înaintea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie. Congresul, care se va reînnoi parţial din acea zi, se va reuni din nou începând de la mijlocul lui noiembrie şi va avea şase săptămâni la dispoziţie pentru a găsi o soluţie.
SURSA: Agerpres