Autorităţile locale din Ungaria, cea mai îndatorată ţară din rândul noilor state membre ale Uniunii Europene, se luptă cu datorii de peste 1.200 miliarde forinţi (5,5 miliarde de dolari) şi multe dintre ele au avertizat că riscă să intre în insolvenţă la începutul anului următor.
“Am început o luptă cu datoriile din prima zi a guvernării noastre şi acum a venit timpul să deschidem un nou front în acest război pentru a salva oraşele şi satele noastre”, a declarat Viktor Orban la un eveniment organizat de partidul Fidesz.
Orban a adăugat că guvernul de la Budapesta va prelua toate datoriile celor aproximativ 1.700 de localităţi cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori, datorii în valoare de 97,3 miliarde de forinţi. La acestea se vor adăuga şi o parte din datoriile localităţilor mai mari, datorii în valoare total de 515 miliarde de forinţi.
Deocamdată nu este clar cum anume va finanţa guvernul de la Budapesta aceste datorii, iar Orban a spus că vor fi necesare noi discuţii pentru a pune la punct detaliile.
Cu toate acestea, analistul şef al ING în Ungaria, David Nemeth, a spus că, în condiţiile în care datoriile municipale sunt deja parte a datoriei statului, tranzacţia va apărea doar în bilanţurile contabile ale Ungarie,i dar nu şi în cifrele UE privind deficitul şi datoria publică. “Întrebarea este dacă după această tranzacţie guvernele locale vor fi sustenabile”, a declarat David Nemeth.
Ungaria încearcă să reducă deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB pentru a evita suspendarea fondurilor comunitare. În urmă cu două săptămâni, autorităţile de la Budapesta au anunţat că anul viitor vor implementa noi măsuri fiscale, în valoare de 367 miliarde de forinţi (1,3 miliarde de euro), pentru a se asigura că ţinta de deficit bugetar va fi respectată. Ungaria se află din anul 2004 sub o procedură de deficit excesiv impusă de Comisia Europeană.
Sursa: Agerpres