Studiul Financial Development Report 2012, elaborat de Forumul Economic Mondial, acoperă 62 de ţări cu cele mai dezvoltate sisteme financiare şi pieţe de capital şi le clasifică în funcţie de 120 de criterii.
Potrivit ediţiei din acest an, România ocupă locul 51 cu un punctaj de 2,9 puncte, pe o scară de la unu la şapte. Indexul dezvoltării pieţelor financiare evaluează cadrul instituţional, mediul de afaceri, stabilitatea financiară, serviciile bancare şi nebancare şi piaţa de capital, precum şi accesul populaţiei la servicii financiare.
WEF subliniază că, deşi România a urcat o poziţie comparativ cu anul trecut, au existat o serie de modificări semnificative la unii indicatori. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la indicatorii cadrul instituţional (care a înregistrat o cădere de şase locuri până pe poziţia 43) respectiv mediul de afaceri (cădere de patru locuri până pe poziţia 39). În schimb, România a beneficiat de pe urma îmbunătăţirii stabilităţii financiare (locul 45) şi serviciilor financiar bancare (locul 52).
Cele mai bine clasate ţări din Europa de Est sunt Cehia (locul 35) şi Polonia (locul 37), însă ambele state au pierdut o poziţie comparativ cu situaţia din 2011. Urmează Slovacia (locul 38) şi Rusia (locul 39). Ungaria a câştigat trei poziţii (locul 44).
Pentru al doilea an la rând, Hong Kong este cel mai important centru financiar din lume potrivit WEF cu un scor de 5,31 puncte pe o scară de la unu la şapte. Urmează SUA, Marea Britanie, Singapore, Australia, Canada, Japonia, Elveţia, Olanda şi Suedia.
Sursa: Agerpres