‘Consiliul Concurenţei are în lucru o analiză aprofundată în acest sector privind contractele pe termen lung încheiate de SC Hidroelectrica SA şi un posibil abuz de poziţie dominantă al SC CEZ Distribuţie SA. De asemenea, Consiliul a avizat proiectele de lege care modifică Legea energiei electrice nr. 13/2007 şi, respectiv, Legea gazelor naturale nr. 351/2004, înaintate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în vederea transpunerii Directivelor europene în domeniu. Noi ne-am exprimat punctul de vedere pe acest subiect, formulând observaţii şi propuneri. Ne dorim ca pe piaţa de tranzacţionare a energiei să fie mai multă lichiditate’, se menţionează în raportul citat de Chiriţoiu.
În luna mai a acestui an, şeful autorităţii de concurenţă a anunţat că investigaţiile legate de Hidroelectrica vor mai dura cel puţin până la sfârşitul anului.
‘Atât investigaţia pe care o desfăşurăm noi direct, pe durata şi volumul contractelor, cât şi cea desfăşurată de Comisia Europeană privind preţul contractelor, sunt în stare incipientă. Vor mai dura minimum până la sfârşitul anului. Dacă ajungem să aplicăm sancţiuni pe legea românească de către Consiliu, sancţiunile rezultă până la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent. La Comisia Europeană este mai complicat. Comisia va considera că s-a dat un ajutor de stat prin faptul că preţul nu a fost apropiat de piaţă şi atunci poate să impună recuperarea ajutorului pe toată perioada contractelor’, a spus Chiriţoiu
Potrivit acestuia, diferenţa între preţul de piaţă şi cel plătit poate fi considerat ajutor de stat şi poate fi dată decizie de recuperare de către Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Chiriţoiu a arătat, joi, că instituţia pe care o conduce îşi doreşte o piaţă de tranzacţionare a energiei în România mai lichidă, în condiţiile în care gradul de concentrare al acesteia se situează la un nivel mediu comparativ cu celelalte state membre din Uniunea Europeană.
‘În sectorul energiei electrice, problemele concurenţiale structurale sunt cauzate de specificul sectorului, adică de reglementare şi bariere la intrare pe piaţă. Există diferenţe semnificative între pieţe în privinţa gradului de concurenţă, iar gradul de concentrare al pieţei de energie electrică din România se situează la un nivel mediu comparativ cu situaţia existentă în alte state membre ale Uniunii Europene. În plus, dimensiunea segmentului concurenţial este redusă comparativ cu gradul legal de liberalizare atins în România’, a afirmat preşedintele CC.
Consiliul Concurenţei organizează, joi, conferinţa cu tema ‘Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti’, în cadrul căreia lansează spre dezbatere publică Raportul ‘Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale 2012’.
La eveniment participă, printre alţii, Dan Nica – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale /MCSI/, Cătălin Marinescu – preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, François Rantrua – director de ţară Banca Mondială, Steven Van Groningen – preşedintele Consiliului Investitorilor Străini /CIS/, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ministerelor, mediului academic, juridic şi societăţii civile.
Sursa: Agerpres